Predsjedavajući VMBiH s ministrom vanjskih poslova Češke

38

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomáša Petříčeka i upoznao ga sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci koju je Češka Republika pružala BiH na unapređivanju integracionih procesa. Također je iskazao zahvalnost na pomoći u vezi sa rješavanjem pitanja ilegalnih migranata koji dolaze u BiH.

Ministar Petříček je rekao da Češka Republika podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i ponudio pomoć u prenosu znanja i iskustava u vezi s tim.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar  Petříček saglasili su se da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Češke Republike dobri i bez otvorenih pitanja i naglasili da postoji prostor za unapređivanje ekonomskih odnosa i poboljšanje privredne saradnje.

Razgovarali su i o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, kao i o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, cestovne i željezničke infrastrukture.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik.