Predsjednik turskog parlamenta: Održati živim duh 15. jula i učiniti trajnim jedinstvo 81 miliona ljudi

35
Foto: AA

Predsjednik turskog parlamenta Binali Yildirim izjavio je u nedjelju da je cilj Turske održati živim nacionalno jedinstvo koje je procvjetalo tokom pokušaja vojnog udara 15. jula, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izjavi novinarima nakon posjete gradskom groblju Karsiyaka u Istanbulu, Yildirim je rekao: “Naš cilj je održati živim duh 15. jula i učiniti trajnim bratstvo, jedinstvo i zajedništvo 81 miliona ljudi.”

Teroristička organizacija Fetullah (FETO) i njen lider u SAD-u Fetullah Gulen organizatori su neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine, u kojem je 251 osoba poginula i skoro 2.200 povrijeđeno.

Turska obilježava ovaj historijski dan kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva organizujući događaje u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u borbi s pučistima i radi prisjećanja na hrabrost nacije.

“Mi se prisjećamo s milošću i zahvalnošću naših ubijenih, koji su predano i samovoljno žrtvovali svoje živote 15. jula u odbrani naše zemlje”, rekao je Yildirim.

Dodao je da će se komemorativni događaji održavati tokom cijelog današnjeg dana i da će im prisustvovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ministari, kao i predstavnici raznih institucija.

Erdogan će također sudjelovati na maršu koji će biti održan na Mostu istanbulskih šehida – 15. juli, na kojem će se obratiti javnosti.