PREDSJEDNIK TZ KS Hubijar: Uspješna 2018. godina, naredne zime i u Sarajevu Advent

109

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, uspješnim poslovanjem završila je 2018. godinu, a u ovu ulazi s mnogo planova ali i već započetim projektima. Mnogo je urađenog posla čiji su rezultati već vidljivi, potvrdio je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rezimirajući 2018., te otkrivajući planove za 2019. godinu.

-U 2019. godinu ulazimo s brojnim započetim projektima, ali i s mnogo planova koje namjeravamo realizovati. Želimo od Kantona Sarajevo napraviti bolju i privlačniju turističku destinaciju, podržavajući projekte kroz sport, kulturu, te manifestacije a kojim se šalje pozitivna turistička slika u svijet. Cilj nam je bolje uvezivanje se s regionom, te ćemo participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima. Između ostalog, radit ćemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča, te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam, kaže Hubijar.

Ističe, kako se već prave planovi za ljetnu turističku sezonu, koju TZ planira otvoriti koncertom jedne od muzičkih zvijezda.

-Manifestacija bi trebala trajati sedam dana, što bi bila odlična uvertira u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, koji je godinama događaj koji privuče najviše turista u Sarajevo. Tokom ljeta planiramo ponuditi zanimljive sadržaje i na Bjelašnici, koja je dijamant naše turističke ponude, ne samo zimi. Za narednu zimsku sezonu planiramo organizirati Advent u Sarajevu, čime ćemo svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregšt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama. Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda, otkriva Hubijar. i dodaje:

-Turisti više posjećuju Sarajevo u ljetnim mjesecima iako glavni grad BiH itekako ima šta ponuditi i u zimskom periodu. Prema statistici koju pratimo, u Sarajevo najviše turista dolazi tokom ljetnih mjeseci, te se baziramo na stvaranje privlačnijih sadržaja i tokom ostalih mjeseci u godini. U cilju nam je da, zahvaljujući našim olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Igmanu, ojačano zimsku turističku sezonu. Krajem prošle godine organizovali smo spektakulrno otvaranje zimske turističke sezone koncertom grupe Bijelo dugme, na kojem je bilo nekoliko hiljada posjetilaca. Ranije sam isposlovao dva bitna projekta; vještačko osnježavanje i moderni vertikalni transport, čime su osigurani idealni uslovi za skijanje. Jedan od naših ciljeva je da Sarajevo bude atraktivno i u zimskom periodu, te smo aktivni u organizaciji različitih manifestacija u gradu, od kojih će neke trajati gotovo cijelu zimu.

Kaže kako su na njegovu inicijativu u dva mjeseca raspisana tri javna poziva.

-Dva su se odnosila na poziv fizičkim i pravnim osobama koji rade na projektima namjenjenim za razvoj turzima kroz sport, kulturu, te različite manifestacije, a jedan smo uputili učenicima i studentima koji u toku školske i akademske godine vlastitim obrazovanjem unapređuju turistički potencijal u Kantonu Sarajevo. Vrijednu finansijsku podršku su dobili Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Kamerni teatar 55, zatim sportski klubovi I istaknuti sportisti, kao i različite manifestacije… Siguran sam da će sufinansiranje od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo ojačati i turističku ponudu Sarajeva i pomoći razvoju kulture i turizma grada. Ovo je prvi put da Turistička zajednica Kantona Sarajevo pomaže rad značajnih ustanova za grad Sarajevo i ujedno i prilika da se i ostali uključe u podršku razvoju kulture, umjetnosti i turizma Sarajeva i BiH, poručuje Hubijar.

 AFIRMIŠEMO I PODRŽAVAMO UČENIKE I STUDENTE

-Turistička zajednica Kantona Sarajevo stipendira učenike i studente u Kantonu Sarajevo koji se tokom tekuće školske/akademske godine bave tematikom turizma, njegovog razvoja i unapređenja. Studenti su nam, iznenađeni ovim vidom podrške Turisičke zajednice Kantona Sarajevo koju do sada nisu imali, zahvalili na ukazanoj prilici da svojim radovima utječu na poboljšanje turizma u Kantonu, te obećali da će sa zadovoljstvom u budućnosti participirati u afirmaciji turističke ponude. Vrlo često naglašavam važnost mladih za budućnost i uvjeren sam da im je neophodna podška kako ne bi napustili državu, te da svoju kreativnost i sposobnost trebaju ulagati i pokazati u svojoj zemlji. Osim studenata stipendirat ćemo i grupu učenika IV razreda Srednje ekonomske škole koji su se prijavili na Javni poziv „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, koji će realizirati u školskoj 2018/2109, navodi Hubijar.

STVARAMO UGODNU ATMOSFERU U KANTONU SARAJEVO

-Turistička zajednica Kantona Sarajevo podržala je Sarajevo Holiday Market, prepoznatljivu i omiljenu zimsku čaroliju brojnih građana, a posebno djece, u parku Hastahana u centralnom dijelu grada. Tu je i “Starogradska bajka”, manifestacija koja traje dva mjeseca na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Inače, Općina Stari Grad Sarajevo je mjesto kroz koje godišnje prođe najviše turista pa samim tim, Turistička zajednica se obvezala da će podržavati Općinu Stari Grad i udruženja koja budu participirala na određenim projektima koji će podržati, promovirati i učiniti reprezentativnim sve vrijednosti grada Sarajeva i kantona. Prepooznali smo važnost te podržali i izložbu “Jedne noći u decembru”, autorice Amine Abdičević u Štrosmajerovoj ulici u centru Sarajeva, kao simboličan podsjetnik na bogatu muzičku karijeru Kemala Montena, pojašnjava Hubijar.

ZABILJEŽILI SMO VIŠE OD MILION NOĆENJA U KS

-Godinu iza nas posebno ćemo pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo. Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, potvrdio je statistički izvještaj za oktobar 2018. U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464 što je za 21,7 posto više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi million u noćenjima, nakon 1984. godine. Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svjeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije, navodi Hubijar.