Predstavnici BiH rade na slučaju otmice bh. državljanina

13

Ambasade Bosne i Hercegovine u Bernu i Kairu aktivno rade sa vlastima Švicarske, Nigerije i švicarskom kompanijom “Massoel” na rješavanju otmice 12 članova broda kompanije “Massoel” u Nigeriji među kojima se nalazi i državljanin Bosne i Hercegovine, ali državljanin Hrvatske.

Diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine su upoznati sa svim detaljima ovog slučaja, uključujući i identitet otetog državljanina Bosne i Hercegovine, ali zbog kompleksnosti situacije ne žele izlaziti u javnost s tim podacima.

Kako je rečeno za N1 u toku dana bi se trebalo znati više detalja o ovom slučaju. Prema dostupnim informacijama švicarska kompanija “Massoel” je na teren poslala posebno obučen tim pregovarača koji bi trebao brzo i efikasno riješiti ovu situaciju.

“To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju”, rekao je za N1 Hrvatska Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske te je dodao je da se otmice i “klasično” piratstvo u posljednje vrijeme nisu često događale, a sad se dogodilo i to je pomalo neobično.

Agencije su javile da su nigerijski gusari oteli 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i bh. državljanin.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Prema AFP-u, gusari su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi te su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade.

Nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA) objavila je, a prenio je BBC, da su sedmero talaca Filipinci, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske te da se još uvijek smatraju nestalima.

Iz švicarske tvrtke naveli su da su obavijestili obitelji otetih te da surađuju s vlastima i stručnjacima, kako bi se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...