Predvodio proteste i pokrenuo akciju “Stop poskupljenju goriva”, a sada razočaran odlazi iz BiH

117

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i pokretač akcije “Stop poskupljenju goriva” održane u junu ove godine, odlučio je svoje poslovanje nastaviti u Sloveniji. BiH, kaže, jednostavno više nije mjesto gdje se od svoga rada može živjeti i nije mjesto gdje se može razgovarati i pregovarati sa nadležnim institucijama kako bi se obezbijedilo bolje sutra:

“U mjesecima pred izbore, mi smo protestima pokušali nešto promijeniti. Nismo imali apsolutno nikakav drugi cilj nego da nadležnim institucijama poručimo da treba razmišljati o pojeftinjenju goriva i da ne treba litra goriva imati tolike namete. Međutim, okarakterisani smo kao rušioci vlasti ili kao vjetar u leđa nekoj političkoj partiji. Zadnji dan protesta poslana je specijalna policija koja nas je bukvalno natjerala da se povučemo sa ulica i to je rezultiralo velikim odlaskom vozača i prevozničkih firmi u zemlje EU”, rekao je Grbić za portal Buka i otkrio da je odmah nakon ovih protesta i sam odlučio za preseljenje svog poslovanja.

Protesti, odnosno način na koji su okarakterisani i završeni, bili su kap koja je prelila čašu?

Zaista sam imao i energiju i volju da se borim za bolji položaj prevoznika, za opstanak ove grane, ali moram priznati da sam odustao. Poslije protesta u junu, koji su okarakterisani tako kako jesu, vidio sam da u ovoj zemlji nema apsolutno načina da se možeš boriti za nešto bolje i samo sam jedan od mnogobrojnih prevoznika koji je registrovao svoju firmu u Sloveniji, gdje ću nastaviti da djelujem i radim. Moj apel svim prevoznicima koji mogu i imaju mogućnost je da isto to urade, jer su tamo mnogo bolji i lakši uslovi nego ovdje. Jer ovdje, ako od nadležnih institucija nema razumijevanja i ako oni ne žele da razgovaraju, da nam pomognu, da uoče koji su to problemi, šta onda mi imamo ovdje više tražiti? Nemamo šta.

Taj vaš poziv na odustajanje od života i rada ovdje razumijem, ali me istovremeno ne ostavlja ravnodušnom.

Ne vrijedi, vjerujte. Možemo da se borimo koliko hoćete, izaći i na ulice gdje možemo samo dobiti po leđima ili da se okarakterišemo kao neki rušioci vlasti. Onda nam ostaje samo da te kamione prodamo na otpad, drugo ništa.

Nevjerovatna je činjenica da vas apsolutno niko od nadležnih institucija nije saslušao?

Navešću vam samo primjer goriva. Međunarodnim transportnim prevoznicima poslovanje uveliko zavisi od cijene ovog energenta, njegovo učešće je oko 60 posto. A mi bukvalno radimo za jednu dnevnicu…

Kompletan razgovor sa Grbićem možete pročitati na portalu Buka.