Premijer Zolj i ambasador Islamske Republike Iran Heidari: Ojačati privrednu i turističku saradnju

45

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić primili su danas u zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao kako će podržati svaki vid buduće privredne, turističke i kulturne saradnje.

“Godinama već organizujemo niz kulturnih programa, među kojima su i Dani iranskog filma. Na području vašeg kantona se nalazi i Perzijsko – bosanski koledž, kao i naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’”, rekao je ambasador Heidari.

Ovom prilikom, upoznao je premijera Zolja da je guverner iranske provincije Markazi zainteresovan da sredinom jula dođe u dvodnevnu posjetu Kantonu Sarajevo, kako bi obišao privredne subjekte, jer je njihovoj državi u interesu da potakne unapređenje privrednih veza između dvije zemlje.

“Iran je u svijetu poznat po proizvodnji energije, naprednoj i dobroj organizaciji poljoprivrede, ali i  petrohemije. Više od 10 miliona Iranaca putuje po svijetu, i bilo bi mi drago kad bi i Bosna i Hercegovina postala njihova obavezna i omiljena destinacija”, poručio je ambasador Heidari.

Premijer Zolj je iskazao zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska iranske delegacije u Kanton Sarajevo, jer smatra kako je vrlo važno u narednom periodu učiniti sve kako bi se ojačale, prije svega privredne i turističke, ali i kulturne veze.

“Produbljivanjem komunikacije među narodima razbijaju se predrasude, a upravo kultura u tome ima značajnu ulogu, zbog čega je i važno da se kroz razne manifestacije narod Irana i njihovi običaji predstave našim građanima”, potcrtao je premijer Zolj.

Ministar privrede Šabić rekao je kako Kanton Sarajevo ‘lokomotiva privrede Bosne i Hercegovine’ , te da trenutno IT sektor, turizam i drvnometalska industrija svojim napretkom najviše utiču na cjelokupni privredni razvoj Kantona, ali  i države BiH.

“Naša privreda je bazirana na djelovanju velikog broja malih i srednjih preduzeća čijem radu i mi kontinuirano dajemo podršku, zbog čega su upravo oni šansa da zajedno sa vašim privrednicima izađemo na svjetsko tržište”, predložio je ministar Šabić jedan od metoda buduće saradnje.