Preminuo Bill Withers, soul pjevač i autor hita “Ain’t No Sunshine”

20

Bill Withers, američki soul pjevač, koji se proslavio sedamdesetih godina prošlog stoljeća i autor je hitova poput “Lean on Me”, “Ain’t No Sunshine” i “Lovely Day”, preminuo je u 82. godini zbog srčanih problema, potvrdili su članovi njegove porodice.

Umro je u ponedjeljak u Los Angelesu, a njegova je porodica napisala:

“Slomljeni smo zbog gubitka našeg voljenog supruga i oca. Spajao je ljude. Živio je mirnim i povučenim životom u krugu obitelji i prijatelja, ali njegova glazba zauvijek pripada cijelom svijetu. U ovim teškim trenucima nadamo se da će njegova glazba pružiti utjehu njegovim obožavateljima.”

Poznat po svom baritonu i raskošnim soul aranžmanima, napisao je neke od najpamtljivijih pjesama sedamdesetih, uključujući “Just The Two Of Us”, “Lovely Day” i “Use Me”.

Premda je prestao snimati još 1985., njegova je glazba uvelike utjecala na razvoj R&B-a i hip hopa. Eminem je obradio njegov hit “Just The Two Of Us” 1997.

Pjesmu “Lean On Me” (“Osloni se na mene”) napisao je opisujući vlastito iskustvo i odrastanja u Zapadnoj Virginiji, u gradu rudara. Zbog siromaštva i teških uvjeta u kojima su živjeli, ljudi su si puno pomagali i oslanjali se jedni na druge.

Pjesmu su nedavno počeli isticati usred pandemije koronavirusa pri čemu su postale viralne nove verzije u kojima se pruža podrška medicinskim radnicima i drugim službama koje sad pomažu građanima.