Preporuke za borbu s ljubavnim emocijama

22

Pospremanje fizičkih uspomena, nije dakako dovoljno da odjednom prestanemo misliti na nekoga. No, psiholog Robert Sternberg s Oklahoma State Universitya te autor teorije prema kojoj se ljubav sastoji od tri elementa – bliskosti, strasti i odanosti, daje preporuke za ubrzanje zaboravljanja bivšeg partnera.

1. Ako morate prestati misliti o nekome, predočite njegove ili njene negativne karakteristike, a svi ih imamo. Na temelju toga prepoznajte dobre strane prekida vaše veze i shvatite da je taj prekid zapravo dugoročno pozitivan.

2. Zapamtite činjenicu da veza nikad ne može funkcionirati ako se obje strane ne potrude oko nje. Dakle, dugoročno ta veza nikad ne bi opstala.

3. Pronađite nekoga drugoga jer je to najbolji način da okupirate svoju pažnju. Pri tome morate biti svjesni da “prijelazni” partneri obično ne postanu dugoročni partneri.

4. Trudite se stalno biti zaposleni, ne ostavljajte sebi vremena za ponovno razmišljanje o toj osobi.

Dakle izlaz u slučajevima kada želimo nekog preboljeti, je pronaći druge preokupacije te na taj način odagnati razmišljanje od osobe od koje smo doživjeli neuzvraćenu ljubav.

Vrijeme liječi sve rane, no ukoliko ne želite da vam treba beskonačno mnogo vremena za odljubljivanje, dobro je fizičke uspomene staviti na rijetko posjećivano mjesto u kući, a psihu podrediti novim načinima zabave ili pokušaju kreativnog iskorištavanja vremena.