Program za oporavak od poplava u BiH: Pomoć za 205 domaćinstava iz 35 općina i gradova

20

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje. Pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja dobit će 205 domaćinstava iz 35 općina i gradova u BiH.

Kroz program, koji finansira Evropska unija, bit će osigurano i stambeno zbrinjavanje 2.800 osoba, dok će socijalno i ekonomski najugroženije porodice dobiti priliku da, u skladu sa svojim kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda.

Odabir korisnika programa vršen je putem javnog poziva koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra prošle godine. Nakon objave finalnih lista korisnika stambene komponente programa, provedena je analiza uslova života i potreba domaćinstava kako bi se odabrale porodice koje ispunjavaju uslove za podršku u vidu ekonomskog osnaživanja. Liste korisnika mogu se naći na web stranici UNDP BiH kao i na oglasnim pločama općina i gradova koji učestvuju u programu.

Program za oporavak od poplava – stambenog zbrinjavanja pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima.

Vezani članci

Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. Temperature zraka u 07 sati: Bje...
Rijaset IZ u BiH osudio zlonamjernu kampanju koja ... Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercego...