Proizvodnja domaćeg kozjeg sira u Ključu

30

Na planinskom prevoju Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca, nalazi se se imanje supružnika Hasana i Šećire Delić, na kojem uzgajaju brojno stado koza.

Imanje se nalazi neposredno uz magistralni put koji povezuje dva grada i brojni putnici namjernici često se zaustave na tom mjestu kako bi kupili ukusni kozji sir kojeg Delići već dugi niz godina uspješno proizvode, te uživali u prekrasnom pogledu na saničku dolinu i zelene visove Grmeč planine.

Za razliku od većine drugih poljoprivrednih proizvođača, koji su se uglavnom orijentisali na uzgoj krava ili ovaca, Hasan kaže kako se opredijelio za kozarstvo, koje je u mnogo manjoj mjeri zastupljeno na našim prostorima.

“U poređenju s ostalom stokom, troškovi su manji, a zarada prilično dobra. Jedna koza u sezoni može dati 300 litara mlijeka, a litar kozjeg mlijeka je tri marke. Ako tu dodamo i prodaju jaradi, lako je izračunati kako se godišnje može pristojno zaraditi”, kaže Delić.

Dodaje kako je uslov svemu da se zasuču rukavi i naporno radi te ističe kako njegovo stado trenutno broji sedamdeset koza. Supružnici ističu kako mušterija ne manjka, a posebno je na cijeni kozji sir kojeg proizvode po tradicionalnoj recepturi i koji je već odavno na glasu kod kupaca.

“Prokuha se mlijeko i potom dodaju određeni začini i drugi potrebni sastojci. Potom se iscijedi u kalupe. Kada se stvrdne, tada se presuje i stavlja na police gdje treba da odstoji određeno vrijeme”, objašnjava domaćica.

Kozarstvo je tek dio Hasanove zamisli da njegov ranč u budućnosti zaživi kao turistička lokacija koja bi u svom sastavu imala i prostore za smještaj gostiju, jer kako on kaže poljoprivreda je budućnost.