Pronađeni savršeno očuvani ostaci medvjeda stariji od 20.000 godina

17

Savršeno očuvani ostaci špiljskog medvjeda iz Ledenog doba, pronađeni su na ruskom Arktiku. Ovo je prvi primjerak te vrste koji je pronađen s očuvanim mekim tkivima.

Ostatke medvjeda pronašli su lovci na jelene na Lijahovski otocima, koji su dio novog sibirskog otočnog arhipelaga, na dalekom sjeveru Rusije.

Prije ovog otkrića pronađene su samo kosti špiljskog medvjeda, a ovaj primjerak ima čak i očuvan nos, saopćili su naučnici sa Sjeveroistočnog federalnog univerziteta (NEFU) iz Jakutska.

Ovo otkriće je od svjetskog značaja, rekao je vodeći ruski ekspert za Ledeno doba.

– Ovo je prvo i jedino ovakvo otkriće, kompletni ostaci medvjeda s mekim tkivima. Potpuno je očuvan s unutrašnjim organima na mjestu, a očuvan je čak i nos. Ranije smo pronalazili jedino lobanje i kosti, zbog toga je otkriće od velike važnosti za cijeli svijet – kaže naučnica Lena Grigorieva, prenosi CNN.

Spiljski medvjed (Ursus spelaeus) je prahistorijska vrsta ili podvrsta koja je živjela u Euroaziji tokom srednjeg i kasnog pleistocena i izumrla je prije otprilike 15.000 godina. Preliminarne analize pronađenih ostataka pokazale su da je star između 22.000 i 39.500 godina.

Značajna otkrića u Sibiru, uključujući mamute, krznene nosoroge, ždrijebe iz ledenog doba, mladunce špiljskog lava, počela su se pojavljivati s otapanjem permafrosta.