Prošao hitni postupak SDA-ovog prijedloga izmjena ZKP-a

111

Prijedlog SDA koji se nalazi pred poslanicima, a za koji je na prošloj sjednici oovog doma traženo da bude razmatran po hitnoj proceduri tada nije dobio podršku poslanika iz entiteta Republika Srpska te je upućen na usaglašavanje Kolegiju, koje nije uspjelo, piše NAP.

Danas su poslanici podržali hitni postupak ovog prijedloga izmjena. Sa 19 glasova za, 11 protiv i šest suzdržanih prihvaćen je prijedlog izmjena ZKP-a. Za su glasali SDA, SBB, SDP, DF, A-sda, BPS, Nezavisni blok, a protiv su bili SNSD, HDZ BiH i DNS, a suzdržani SDS, NDP i HDZ 1990.

Podsjećamo, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku još u junu prošle godine Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim.

Čak su i od istjecanja šestomjesečnog roka koji je Sud dao Parlamentarnoj skupštini da izmijeni ovaj zakon i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, čije su pojedine odredbe također proglašene neustavnim, prošla skoro tri mjeseca.

Na poslanicima Predstavničkog doma je pritisak da usvoje zakon koji je u proceduri, jer postoji opasnost da Ustavni sud BiH na sutrašnjoj sjednici van snage stavi neustavne odredbe i ZKP-a i Zakona o OSA-i.

Time bi u pitanje bili dovedeni brojni istražni i drugi procesi u krivičnim predmetima pred pravosudnim institucijama u BiH. Iako se očekivalo, na dnevnom redu današnje sjednice nije se našao Nacrt Zakona o OSA-i koji je jučer na prijedlog Ministarstva sigurnosti utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Vezani članci

MINHEN Stoltenberg o BiH: Spremni smo prihvatiti ... Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prisustvovao je panelu u kojem su učestvovali njema...
Sutra prijevremeni izbori: Građani biraju devet na... Za sutra su zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalje...
Bijedić: Damir Nikšić je sa 22 godine života u nap... Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske c...
Reis Kavazović: Ovo je istina o ukopu žrtava genoc... Nakon tvrdnji u nekim medijima o tome kako je „rukovodstvo IZ predlagalo da se žrtve Genocida ukopaju u Kladnju“ - svoje svjedočenje o tim događajima ...