Protest u Sarajevu: Predstavnici boraca ušli na pregovore u Parlament FBiH

74
Foto: Index.ba

U Sarajevu se danas, u centru grada – ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, održavaju protesti bivših boraca.

Kako je najavljeno, Predstavnički dom danas će održati vanredno zasjedanje na kojem će razmatrati zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Federalna vlada uputila je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Cesta je blokirana, a veliki broj policijskih službenika obezbjeđuje prostor. Protesti su počeli jutros, oko 10 sati, no bivši borci pristižu i dalje.

Sedam predstavnika okupljenih boraca ušlo je u Parlament FBiH, kako bi zastupnicima ponovili svoja tri zahtjeva. Jedan je da se javno objavi registar boraca. Drugi da se isplati šest KM za svaki mjesec koji su učestvovali u ratu u BiH, u periodu 1992-1995. A, treći je da se prestane s finansiranjem federalnih udruženja boraca.

Također, organizatori protesta pozivaju okupljene borce da budu mirni i dostojanstveni, prenosi radiosarajevo.

Kazali su i kako će ponoviti da se protive Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih boraca, koji je predložio resorni ministar Salko Bukvarević, i dodaju da će pristati ukoliko se usvoje njihovi zahtjevi kroz amandmane.