Protivnici Zmajeva u “baražu” za EURO 2020

19

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku daleko je od prve dvije pozicije u grupi J, koje vode na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Italija je na prvom mjestu. Po bodovima je nedostižna. Zmajevi trenutno zaostaju pet bodova iza drugoplasirane Finske. Do kraja su ostala još četiri kola, u igri je 12 bodova i nije nemoguće da završimo na drugoj poziciji.

Reprezentacija BiH će najvjeroatnije u martu naredne godine igrati “baraž”, kako mnogi vole nazvati play-off Lige nacija. Izabranici selektora Roberta Prosinečkog vizu za doigravanje osigurali su osvajanjem grupe Lige nacija B.

Evropska fudbalska federacija objavila je imena učesnika play-offa Lige nacija prema trenutnoj situaciji i poretku na tabelama u svim grupama.

Na osnovu trenutnog poretka evropskih kvalifikacija, protivnici BiH u play-offu bili bi Austrija, Vels i jedna od tri reprezentacije – Bugarska, Izrael ili Mađarska. Naime, jedna od ove tri reprezentacije bila bi “prebačena” u play-off Lige nacija A, a jedna u play-off Lige nacija C (žrijeb bi odlučio koja reprezentacija bi igrala A, koja B, a koja play-off Lige nacija C).

No, opet treba napomenuti da će konačna lista učesnika play-offa biti poznata u novmebru nakon što se odigra posljednje kolo kvalifikacija za EURO. 

Učesnici play-offa prema trenutnom stanju

Liga A: Švicarska, Holandija, Island, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga B: Bosna i Hercegovina, Austrija, Wales, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga C: Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga D: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija

Ključni datumi

22. novembar 2019: Žrijeb play-offa Lige nacija

30. novembar 2019: Žrijeb grupa finalnog turnira UEFA EURO 2020

26. mart 2020: Polufinalne utakmice play-offa Lige nacija

31. mart 2020: Finale play-offa Lige nacija