Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nelson predao akreditivna pisma

50

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Nelson je, podsjećanja radi, u nedjelju stigao u Sarajevo, gdje će u narednom periodu obnašati dužnost koju je preuzeo od Maureen Cormack. Uoči dolaska je poručio kako se raduje posjeti zajednicama širom BiH kako bi se upoznao sa historijom, kulturom i raznolikošću naše zemlje te kako bi čuo kakvoj budućnosti se nadaju građani BiH.

Tokom ceremonije, ambasador Nelson je naglasio: “Radujem se što ću voditi aktivnosti svoje Vlade na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine prava za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države i dalje će biti garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Drago mi je što ću s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, što su njeni zacrtani ciljevi.”

 

– SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje, u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro – poručio je novi ambasador SAD-a u BiH.

Ambasador Nelson planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme njegovog mandata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.

Nelsonovo imenovanje je potvrđeno u Senatu 2. januara ove godine, nakon što je prethodno Odbor za vanjsku politiku usvojio njegovu nominaciju za ovu poziciju. U svom izlaganju o budućem radu u BiH, Nelson je izjavio da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali da se to ne smije uzimati zdravo za gotovo. Fokusirat će se, najavljuje, na nekoliko prioritetnih pitanja, poput prosperiteta jer, pojasnio je, slaba ekonomija i korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Nelson poslove diplomate obavlja još od 1980. godine, a od 2015. je vršio funkciju zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta. Govori, pored engleskog, još njemački, talijanski i španski jezik.

Dodik se, podsjećanja radi, nalazi na “crnoj listi” Ministarstva finansija SAD-a, zbog čega mu je zabranjen ulazak u tu zemlju te je američkim državljanima zabranjeno poslovanje sa njim.