Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji

9
epa000236429 (FILES) An undated pictue of a mosquito "Anopheles quadrimaculatus", The authorities of the health department of Florida reported on Tuesday, 20 July 2004, at least four cases of persons infected with the Nile virus in Miami-Dade county. The mosquito ''Anopheles quadrimaculatus'' is the most important vector carrying the malaria virus in the United States, and is a species found in West Nile Virus positive mosquito pools in the USA. EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention

Pacijent zaražen virusom groznice Zapadnog Nila, koji je hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju u ozbiljnom je stanju sa manifestacijama na centralnom nervnom sistemu, izjavila je direktorica Klinike Milena Stevanović.

To je prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji, a laboratorijski je potvrđen u Centru za javno zdravlje “Skoplje”, prenosi Tanjug pozivajući se na portal A1on.

Stevanović je precizirala da je 66-godišnji muškarac iz Skoplja prvo bio hospitalizovan u Gradskoj opštoj bolnici “8. septembar” gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenose komarci.

Ona je dodala da je on zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prije sedam dana prebačen na Infektivnu kliniku na odjeljenje intenzivne njege gdje je smješten sa dijagnostikovanom upalom mozga i diše uz pomoć aparata.

Pacijent nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošlog mjeseca kada je boravio na planini pored jezera, a prve simptome je osjetio krajem jula.