Putin u BiH šalje osobu od najvećeg povjerenja : Ko je Valentina Matvijenko

307

Predsjednica Savjeta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko u ponedjeljak stiže u dvodnevnu posjetu BiH, gdje će se sastati sa najvišim bh. zvaničnicima.

Njena je biografija impozantna, te stoga ne treba čuditi što je desna ruka i osoba od najvećeg povjerenja predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Rođena je 7. aprila 1949. godine. Na Lenjingradskom hemijskom i farmaceutskom instititutu diplomirala je 1972. godine. Od 1984. do 1986. radila je kao prvi sekretar Odbora Distrikta Krasnogvardeysky CPSU u Lenjingradu ( danas St. Petersburg). Godine 1985. diplomirala je na Akademiji društvenih znanosti u okviru Centralnog odbora CPSU. Od 1986. do 1989. radila je kao zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Gradskog vijeća Lenjingrada. Godine 1989. izabrana je za narodnu zastupnicu u SSSR-a.

Bila je jedna od najmlađih žena – zastupnica, na čelu Vrhovnog sovjetskog odbora o ženama i porodici. Godine 1991. diplomirala je kurseve unapređenja vodećih diplomatskih radnika na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova SSSR-a. 1991. Godine odlazi u diplomatsku službu, gdje radi do 1998. godine. Od 1991-1994. godine bila je ambasador Ruske Federacija u Republici Malti.

Od 1995-1997 obavljala je poslove direktorice Odjela za odnose sa subjektima Federacije, Parlamenta i društvenih i političkih organizacija, i bila je član rukovodstva Ministarstva vanjskih poslova. Od 1997-1998 bila je ambasador Rusije u Grčkoj, a od 1998-2003 potpredsjednica Vlade Ruske Federacije. 2003-2011 U periodu od 2003. do 2011. godine Matvienko je imenovana za predsjednika Sjeverozapadnog saveznog okruga Rusije, a potom je izabrana za guvernera St. Petersburga.

Trenutna funkcija Valentine Matvijenko je treća po važnosti u državi, odmah poslije premijerske i predsjedničke. Osim što je predsjednica Savjeta federacije, Matvijenkova je i stalni član Savjeta bezbjednosti Rusije.

Prije 14 godina bila je na poziciji zamjenika premijera, a na preporuku Putina prebačena je na funkciju izaslanika šefa države u Sverozapadnom federalnom okrugu.

Ona je blisko povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što ju je 2011. godine postavio na čelo gornjeg doma parlamenta čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji. Ona je tako ujedno postala i prva žena na toj funkciji.

Na meti atentatora

Pisalo se i o pokušaju atentata na Matvijenkovu. Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije objavila je u maju 2007. godine, u vrijeme dok je bila na funkciji gubernatora Sankt Peterburga, da je zarobila dva pripadnika omladinske vjerske grupe koja je navodno pripremala atentat na ovu visoku rusku funkcionerku i to upotrebom ručnih granata i plastičnog eksploziva.

Mediji su objavljivali da je riječ o pripadnicima islamske terorističke organizacije “Ćelija”.

Među prvima za Obamine sankcije

Sedamnaestog marta 2014, dan poslije referenduma o statusu Krima, Matvijenko je postala jedna od sedam osoba kojima je predsjednik SAD Barack Obama nametnuo sankcije.

One su obuhvatale zamrzavanje njihove imovine u SAD i zabranu ulaska u SAD. Zbog uloge u pripajanju Krima Ruskoj Federaciji 2014, i Kanada ju je 17. marta 2014. stavila na spisak sankcionisanih lica.

(E.L.)

Vezani članci

FOTO Na paradi u Moskvi prikazano novo strategijs... Piše: Nedžad AHATOVIĆ Na jučerašnjoj paradi povodom 9. maja dana pobjede nad fašizmom, Ruska Federacija je svjetskoj javnosti prikazala nekoliko novi...
Požari bukte na istoku Rusije: Izgorjelo 187.000 h... Hiljade vatrogasaca bore se protiv desetina požara u kojima je u protekla 24 sata izgorjelo najmanje 187.000 hektara šume i niskog raslinja na krajnje...
Juncker: Rusija je važan igrač i bez nje nema evro... Rusija je važan igrač i bez nje za Evropu nema bezbednosne agende, kaže predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, ističući da Evropska unija i...
Ako smo se pitali što je došla Putinova čelična le... Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko u obraćanju bh. parlamentarcima kazala je da je Rusija jedan ...