Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila Tužilaštvo BiH

55

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u novoj zgradi Tužilaštva BiH koja je izgrađena uz pomoć EU sredstava, a u kojoj su kapaciteti tužilaštva smješteni sredinom prošle godine, kako bi se osigurali kvalitetni i profesionalni uslovi za rad tužilaca i osoblja Tužilaštva BiH.

Centralne teme razgovora odnosile su se na rad i aktivnosti Tužilaštva BiH na jačanju vladavine prava na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica je posjetiocima iz EU predstavila rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u radu na predmetima ratnih zločina i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u BiH i regionu, zatim realizovane i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije, koruptivnih krivičnih djela i finansijskog kriminala, kao i aktivnosti na procesuiranju predmeta koji se odnose na borbu protiv terorizma, te zločine iz mržnje ili diskriminacije.

Gosti iz Evropske unije su iskazali podršku Tužilaštvu BiH u naporima za osnaživanje institucionalnih kapaciteta i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini.