Radnici “Hidrogradnje” najavili proteste

81
Foto: N1

Grupa radnika “Hidrogradnje” danas se okupila pred Vladom FBiH gdje je tražila da razgovara sa nekim povodom njihove situacije sa neisplaćenim platama i stečajem Hidrogradnje.

Kako je rekao Esmir Arifić, jedan od bivših radnika Hidrogradnje, traže isplatu osam plata i rješenje statusa sa 270 radnika koji su trebali u penziju, piše N1.

“30.09. Vlada je donijela odluku da Hidrogradnja ide u stečaj i poslala je nas 600 radnika na biro. Od tada do danas nismo dobili nijedan fening. Mi smo pokrenuli jedan postupak i tražili da se ispoštuje zakon u slučaju da nam isplate osam plata”, kazao je i dodao:

“Mi u prvom koraku tražimo da nam riješe problem sa 270 radnika koji trebaju ići u penziju i prvih osam plata da se isplati kako bi preživjeli jedan period a onda kroz stečajnu masu da se isplati ostatak”.

Kazao je da je obavljeno nekoliko razgovora, ali da im strpljenja ponestaje.

“Sa savjetnikom premijera smo obavili par razgovora i oni su poslali naš zahtjev svim ministarstvima da daju svoj stav i mišljenje, ali do dan danas nema odgovora, čekamo da nas premijer primi i odavde nećemo otići dok ne riješimo svoja potraživanja ili ne napravimo neki dogovor”.

Arifić je kazao da će u ponedjeljak doći mnogo veća grupa radnika, jer “vide da bez pritiska nema rješenja”.

“Radnika Hidrogradnje ima iz cijele zemlje, pošto vidimo da nema reakcije Vlade pozvali smo sve radnike u ponedjeljak da dođu i morat ćemo drugačije malo. Vidimo da bez pritiska nema rješenja”.