Radosne vijesti iz Istanbula: Malom Arslanu se vraća vid

137
Anadolija

Sedmomjesečni Arslan Kulačić pozitivno reagira na terapije liječenja zloćudnog tumora na mozgu na klinici u Istanbulu, a uskoro će mu se vratiti i izgubljeni vid, javlja Anadolija.

Arslanu je po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Početkom novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos uspješnoj operaciji tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da druga operacija nije bila moguća, Arslan je krajem januara prebačen na liječenje u klinici “Acibadem” u Istanbulu.

Reporterska ekipa Anadolije posjetila je kliniku “Acibadem” i razgovarala s glavnim ljekarom Caglarom Cuhadarogluom, koji je kazao kako su u dosadašnjih pet sedmica liječenja izvršene dvije hemoterapije i kako je Arslanovo kliničko stanje dobro.

“Završili smo drugu hemoterapiju, a treću ćemo početi nakon sedmice kontrola i analiza stanja. Radimo po mapi liječenja, jer je zbog mogućih trenutnih promjena teško odluke donositi na dnevnoj bazi ili kraćim periodima“, kazao je Cuhadaroglu.

Naglasivši da je Arslanovo zdravstveno stanje generalno dobro i da nema značajnijih promjena u njegovom rastu i težini, Cuhadaroglu je kazao kako su ove sedmice vršeni oftamološki pregledi.

“Tumor je Arslanu oštetio i vid. Naš kolega specijalista je nakon pregleda kazao kako se Arslanu vid polako vraća i da se uskoro može očekivati da mu se vid na jednom oku u potpunosti vrati. To je za nas veoma radosna vijest“, kazao je glavni ljekar istanbulske klinike Cuhadaroglu.

Ističući kako je za liječenje Arslana zadužen tim ljekara koji konstantno prate njegovo stanje, Cuhadaroglu je kazao kako je veoma važno da postoji dobar odnos i povjerenje između ljekara i Arslanove porodice.

“Liječenja vodimo uz uzajamno povjerenje i razumijevanje i mislim da će i to dati pozitivan doprinos cijelom procesu liječenja“, zaključio je Cuhadaroglu.

U Bosni i Hercegovini ranije je pokrenut niz humanitarnih akcija za prikupljanje potrebnih 133.000 eura za liječenje malog Arslana u Istanbulu.

Vezani članci

Teška više od pola tone: Najveća baklava na svijet... Slastičari iz različitih dijelova Turske ujedinili su snage i napravili najveću baklavu na svijetu, što je potvrdila i komisija za uvrštavanje u Guinn...
Tragičan povratak sa djevojačke večeri: U padu avi... Privatni turski avion s jedanaest putnika i članova posade na letu iz emirata Šarže prema Istanbulu srušio se u Iranu, objavio je glasnogovornik kontr...
Sirija: U turskom zračnom napadu najmanje 17 pogin... Turski borbeni avioni napali su sirijske provladine snage tokom noći na petak i pritom ubili najmanje 17 ljudi u jednom selu na sjeveru regije Afrin u...
Turska proziva Holandiju zbog priznavanja genocida... Ankara je danas pozvala na konsultacije holandskog otpravnika poslova u Turskoj i saopštila mu svoju "osudu", dan nakon što je holandski parlament izg...