Ramazanski bajram i na Balkanu obilježit će uz posebne mjere

16

U nedjelju, 24. maja 2020. godine, prvi je dan mjeseca ševvala i prvi dan Ramazanskog bajrama kojim se obilježava završetak mubarek mjeseca ramazana. Muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama radi bajram namaza. Ove godine u mnogim zemljama zbog pandemije to neće biti moguće. 

I tokom ramazana mnoge džamije su bile zatvorene, a vjernici molitve obavljali u kućama. Nedavno su džamije u regionu Zapadnog Balkana počele otvarati svoja vrata vjernicima, ali uz niz pravila među kojima su obavezna socijalna distanca, nošenje vlastite serdžade (prostirke za molitvu), uzimanje abdesta kod kuće i tome slično.

– BiH: Bajram-namaz uz poštivanje mjera samozaštite –

Nedavno je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji dostavljenim muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.
Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali. Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme Kavazovića su saopćili kako se neće organizovati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održana sutra, 24. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 5.52 sati.

Prema ranije objavljenoj instrukciji, sabah-namaz klanjat će se isključivo u prisustvu imama, mujezina i članova džematskog odbora, dok se vjernici pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Ezan za sabah-namaz bit će proučen u 4.40 sati, a nakon što se obavi namaz planirano je da u 5 sati počne svečani bajramski program, kojeg će izvesti učači Kur’ana, ilahija i kasida.
Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

– Srbija: Poštivanje socijalne distance, obezbijeđene i maske i rukavice –

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Srbiji Sead Nasufović je rekao da će danas u iščekivanju posljednjeg iftara vjernici znati da li su zaista postili ili su samo gladovali.

On je rekao da će se bajram-namaz u džamijama u Srbiji klanjati 45 minuta od izlaska sunca, a da će vjernici namaz moći da prate i preko Radio-televizije Srbije.

Nasufović je rekao i da će zbog mjera okupljanja vernici biti podeljeni u više prostora u džamiji, dvorištu i zgradi pored džamije, kao i da su obezbijeđene maske i rukavice za vjernike.

– Hrvatska: Bajram-namaz u svim džamijama koje imaju kapacitete za pridržavanje mjera –

Uz konzultacije s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i epidemiološkom službom, uz pridržavanje mjera, u Hrvatskoj će se sutra klanjati bajram-namaz u svim džamijama i mesdžidima koji imaju kapaciteta za održavanje okupljanja uz pridržavanje propisanih mjera. U medžlisima gdje to zbog prostora nije moguće, iznajmljeni su veći prostori, poput dvorana i slično, kako bi se zadovoljile mjere.

U Zagrebu, sabah namaz će se klanjati u 4.45, dok će se bajram-namaz klanjati u 5.40.

Iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zamolili su sve vjernike da se pridržavaju mjera distance od dva metra, dezinfekcije ruku i zabranu rukovanja, da ponesu svoju prostirku (serdžadu) i vrećicu za obuću, preporučljivo masku te da dođu s abdestom budući da su abdesthane i sanitarni čvorovi zatvoreni i neće biti dostupni za upotrebu.

Također, u svim medžlisima bit će osobe zadužene za organizaciju i realizaciju samog programa u skladu sa svim važećim i vjerskim i svjetovnim propisima, pa molimo sve posjetitelje da se vode naputcima koje će od njih dobivati.

Bajram namaz će predvoditi muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

– U Sloveniji bez klanjanja bajram-namaza u džematu –

Zajedničkog klanjanja bajram-namaza u Sloveniji neće biti, odlučila je to Islamska zajednica u Sloveniji.

Odluka da se bajram-namaz ne klanja u džamijama donesena je zbog opće zabrane okupljanja na javnim mjestima, površinama i mjestima za grupe veće od 50 ljudi.

“Islamska zajednica u Republici Sloveniji odlučila je u nedjelju ne održati bajram-namaz u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana i drugim vjerskim objektima Islamske zajednice u Sloveniji. Odluku smo donijeli s teškim srcem, ali zbog pretjeranog interesa vjernika da obavljaju bajram-namaz, ne možemo osigurati poštivanje uputstava i propisa koji su na snazi u Sloveniji”, naveli su iz Islamske zajednice u Sloveniji.

Pozvali su pripadnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji, vjernike, da ostanu kod kuće i provedu blagoslovljene bajramske trenutke sa svojim porodicama.

“Vjernicima se preporučuje obavljati jutarnju molitvu (sabah-namaz) prije izlaska sunca i obave dobrovoljni namaz (nafila-namaz, 2 rekata) 45 minuta nakon izlaska sunca”, navedeno je iz Islamske zajednice Slovenije.

Bajram će se i u Crnoj Gori odvijati pod specijalnim okolnostima i uz poštivanje propisanih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Izvor: Anadolija/Index.ba