Ramić odgovara na optužbe: Patriotizam sam dokazivao u rovu, neke SDP-visibabe sa društvenih mreža su bile van BiH

64

SDA je u Narodnoj skupštini Republike Srpske izdala Bosnu i Hercegovinu, predala državu i NATO put u ruke Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u. Ovako su otprilike glasile optužbe koje su, manje-više, dolazile iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, tačnije iz SDP-a, a nakon što je Klub “Zajedno za BiH” glasao za listu kandidata za Dom naroda BiH zahvaljući kojoj će SNSD dobiti većinu u tom domu. Šta se zapravo dogodilo u Narodnoj skupštini i da li bi se bilo šta suštinski promijenilo da je Klub “Zajedno za BiH” glasao drugačije, pitali smo Edina Ramića, šefa Kluba i potpredsjednika SDA.

U Narodnoj skupštini RS-a su izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Izabrani su Mladen Bosić (SDS), Nikola Špirić (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD). Kako su glasali i zašto su tako glasali SDA-ovi, odnosno zastupnici koalicije “Zajedno za BiH”?

Narodna skupština RS-a ima 83 zastupnika ili narodna poslanika, od čega su u klubu “Zajedno za BiH” svega četiri i to dva iz SDA, te po jedan iz SBiH i HDZ-a 1990. Neka klasična opozicija su zastupnici iz PDP-a, njih devet i većinski dio SDS-a, imali su 16 mandata, već su izgubili tri prelaskom u druge klubove pozicije, a postoje naznake da će ih napustiti još jedan-dva zastupnika. Dakle, imate 20–22 opoziciona zastupnika, Klub “Zajedno za BiH” i sve druge zastupnike u podršci poziciji. Pa čime je to gospodin Ivanić zadužio nas Bošnjake koji živimo u entitetu RS da mu nakon što smo ga izabrali za člana Predsjedništva u prošlom mandatu, pružimo podršku i ovaj put? Možda postrojavanjem počasne jedinice OSBiH na 9. januar, ili rušenjem revizije tužbe protiv Srbije, podrškom ukidanju bosanskog jezika, veličanjem zločinaca, revizijom utvrđenih sudskih činjenica u vezi sa zločinom genocida u Srebrenici itd. I koja je razlika u stavovima predloženih kandidata za Dom naroda BiH po pitanju odnosa prema nama Bošnjacima? Ako je već to sve tako, i ako opozicija sa nama ili bez nas ne može dobiti više od jednog mandata u Domu naroda, koja je logika da mi budemo s njima?

Javnosti je poprilično nejasna ta matematika i cijeli proces izbora delegata u NSRS-u. Možete li i taj proces malo pojasniti?

Vrlo je jednostavan proces izbora, ali i prilično diskriminatoran. Prethodno narodni poslanici ili stranke predlože svoje liste, Centralna izborna komisija (CIK) izvrši ovjeru tih listi i onda u procesu izbora učestvuju svi narodni poslanici iz NSRS-a, bez obzira na etničku pripadnost. Mislim da bi tu proceduru u narednom periodu trebalo mijenjati jer nema logike da narodni poslanici Bošnjaci i Hrvati biraju delegate za Dom naroda BiH koji mogu biti samo Srbi.

Nakon glasanja u NSRS-a vi iz SDA ste optuženi da su vaši glasovi bili odlučujući, odnosno da ste “odlučujuće djelovali” da “Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH”. Jesu li vaši glasovi bili odlučujući u NSRS-u? Možete li objasniti šta bi se desilo da niste glasali, da li bi rezultat glasanja bio isti?

Mogli smo biti suzdržani kako je bila naša prvobitna zamisao, i pokazati da nas ne zanima ko će biti delegat u Domu naroda BiH, vlast na nivou entiteta i države, i zatvoriti se u neki svoj etnički prostor pa i ovaj javni medijski, napadati Dodika za sve i svašta i biti cool. To nam je i bila politika u prošlom sazivu, rezultat je evidentan, nas je tamo puno manje, a Dodik je nikad jači jer smo mu i mi radili besplatnu reklamu. Frustriranost pojedinih zvaničnika i nemoć da nešto promijene potpuno ih je dezorijentirala te su lutali od žestokih kritičara do podanika Vladi koju je predvodio SNSD, napustili su SDA, prešli u blok SDP, popularno nazvan proevropski, podijelili naše biračko tijelo, nanijeli štetu našem narodu i nestali sa scene. Pozicija na raspolaganju ima 57–60 ruku, opozicija 20–22, i naš klub tri-četiri, tako da je potpuno jasno i matematički, ali i politički dokazivo da je rezultat 4:1 u slučaju izbora za Dom naroda jedini očekivani.

U javnosti se nameće zaključak da ste bili protiv izbora Mladena Ivanića, kojeg ste već spomenuli, a koji bi u ovom slučaju valjda trebao biti “dobar” za BiH, a Lazar Prodanović ili Dušanka Majkić “loši”. Možete li malo pojasniti tu dilemu, odnosno izbor Ivanić ili SNSD-ovci? U čemu je, ako je ima, uopće razlika između Ivanića ili Prodanovića, odnosno Majkić, a u kontekstu njihovog budućeg djelovanja u Domu naroda i općenito dosadašnjeg djelovanja u političkom životu?

Razlika je jedino u tome na čiji tekući račun će biti uplaćivane naknade iz Doma naroda BiH, i u tome da li ovaj mandat treba nekim delegatima da imaju bolju osnovicu za penziju ili su već penzioneri pa će ponovo u radni odnos. Naravno, i u tome ko će na račun države putovati po svijetu. Pa zar neko misli da bi bilo koji od ovih delegata, o bilo kojem pitanju koje se nađe pred Domom naroda glasao, naprimjer, sa Klubom Bošnjaka, a protiv Kluba Srba?!

Kako komentirate optužbe da se “SDA direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a” te da nemate više pravo “bilo kome držati patriotske lekcije”? Takvi stavovi saopćeni su iz SDP-a.

Vrijeme u kojem smo trebali dokazivati patriotizam neki ljudi iz SDP-a, koji su visibabe na društvenim mrežama, proveli su izvan Bosne i Hercegovine, a ja sam, naprimjer, to vrijeme provodio u rovovima i na ratištima širom zemlje. Poslije rata pa do danas i ako Bog da i ubuduće, dijelit ću životni prostor sa najugroženijim dijelom našeg naroda – povratnicima, i nastaviti da se borim za njihova prava i interese. Bilo bi bolje za SDP da se oglasio u vezi sa hapšenjima naših oficira i istinskih heroja proteklog rata. A mogli su se i oglasiti nakon izbora elektora za Vijeće naroda, kad su ostali bez mogućnosti da imaju makar jednog delegata u Vijeću naroda RS-a, malo ih je valjda bilo sramota priznati još jedan poraz. Tužno je sresti neke časne članove i simpatizere SDP-a i vidjeti to nezadovoljstvo političkim kursom koji zauzima rukovodstvo partije.

Optuženi ste i da ste na ovaj način blokirali NATO put. Vidite li Vi mogućnost za blokiranje NATO-a u BiH? Uostalom, nisu li stavovi u vezi s ulaskom u NATO uglavnom isti kod svih tih stranaka sa sjedištem u RS-u, tačnije kod svih tih delegata koji su izabrani u Dom naroda? Imajući u vidu način odlučivanja u Domu naroda BiH i predložene delegate, da li uopće ima razlike u tome ko je izabran?

Sve dok nas iz Kluba “Zajedno za BiH” ne optuže za zagađenje zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici…, ima nade. Mi moramo prihvatiti neke elementarne činjenice! To su, prije svega, procedure odlučivanja koje su predviđene Ustavom i zakonima ove zemlje, shvatiti da imamo tri konstitutivna naroda koja imaju mehanizme zaštite svojih nacionalnih interesa, i kretati se u tom okviru.

Formiran je i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kao i klubovi ostalih naroda. Senad Bratić je izabran za potpredsjednika NSRS-a. Kako ocjenjujete poziciju Bošnjaka u zakonodavnoj vlasti, Skupštini i Vijeću naroda?

Mi smo formirali klub u Narodnoj skupštini, a u Vijeću naroda uradit ćemo to za nekoliko dana, nakon konstituirajuće sjednice. Izabran je naš potpredsjednik Narodne skupštine, očekujemo da ćemo imati i potpredsjednika u Vijeću naroda, uz dva šefa kluba u tim zakonodavnim tijelima i pozicijom gospodina Salkića kao potpredsjednika RS-a, imamo puni kapacitet zastupanja interesa i stavova našeg naroda.

Stranke koje se nazivaju probosanskim na proteklim izborima bile su prilično razjedinjene u RS-u, tačnije postojala su nekakva dva bloka. Kako sad nakon izbora gledate na tu situaciju, a uzimajući u obzir rezultat izbora?

Imali smo dva jaka bloka stranaka, a u nekim izbornim jedinicama pojedine stranke su nastupale samostalno, i svi su ciljali na isto biračko tijelo, što je dovelo do disperzije i rezultata kakav imamo. Bilo, ne ponovilo se, nadam se da ćemo svi iz toga izvući potrebne pouke.

Da li SDA pregovara o učešću u izvršnoj vlasti u RS-u u bilo kojem kapacitetu?

Još nema zvaničnih razgovora na nivou predsjednika stranaka. Imali smo sastanak sa mandatarom i pokazali svoju zainteresiranost za učešće u vlasti na nivou RS-a. Nema tu zapravo klasične vlasti nego mogućnosti da s pozicije koju dobijete nešto pomognete narodu koji vas je izabrao da ga predstavljate.

(Faktor)

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...