Ramuš Haradinaj: Zbog nepriznavanja Kosova gubi i BiH

41

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je službenom Beogradu sve teže da odgađa priznavanja Kosova, ali da se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

„Srbija nema sve vrijeme ovog svijeta da se konačno odluči na taj korak i prizna realnost da se Kosovo nezavisna evropska država, okrenuta Evropskoj uniji i NATO-u. Na tom putu niko nas ne može zaustaviti“, rekao je Haradinaj u intervjuu za današnje izdanje „Dnevnog avaza“, prenosi agencija Patria.

Kosovski premijer je rekao da je spreman posjetiti Sarajevo, dodajući da ipak u prvi plan stavlja briselski dijalog s Beogradom.

Na pitanje kako komentariše da službeno Sarajevo ostaje na “drugoj strani” ne priznajući državnost Kosova zbog nedostatka političkog konsenzusa, premijer Kosova je rekao da time ne gubi samo Kosovo.

 „… Ako ljudi misle da time što odugovlače s našim priznanjem, gubi samo Kosovo, grdno se varaju. Podsjetio bih da oni dolaze iz pogrešnog pravca, ne razumijevajući, zapravo, gdje smo mi, ali i gdje smo se zaputili. A kako su te zemlje (koje nas još nisu priznale), malo razvijenije od nas, onda vas pitam ko u regionu gubi našim nepriznavanjem. Sarajevo gubi sve ovo vrijeme“, rekao je Haradinaj.

„Time se u susjedstvu, koje je već pozitivno odlučilo o priznanju naše neovisnosti, na dnevni red postavlja i neželjeno pitanje – šta će biti s BiH. Uz Makedoniju, koja, evo, ubrzava, cijeli region bi profitirao od takvog priznanja. Ko god zadržava ovo pitanje odgađajući priznanje Kosova, ne pomaže stabilnosti u regionu. To nije dobro ni za koga“, dodao je.