Raste broj mrtvih u Atini, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara

27

Broj mrtvih u požarima u Atini porastao je na 91, potvrdili su grčki zvaničnici. Broj žrtava vjerovatno će još da raste.

U međuvremenu su grčki mediji prenijeli da je uhapšen muškarac (65) koji je navodno izazvao požar.

Istražni organi primili su devet svjedočenja koja ukazuju da je on glavni osumnjičeni za izazivanje požara i mogao bi biti optužen ukoliko se dokaže njegova krivica.

Prema navodima svjedoka, on je spaljivao travu i suho granje na jednom brdu nakon čega su nastale varnice koje su odletjele na okolnu vegetaciju. Zbog visokih temperatura i jakih vjetrova to se ubrzo pretvorilo u veliki požar.

Katastrofalna vatrena stihija uništila je istočni deo prestolnice. Kako su saopštili zvaničnici, većina žrtava je izgorjela u požaru, ali tu su i oni koji su se utopili u moru bježeći od vatre.

Grčka vatrogasna služba saopštila je da se još 25 ljudi vodi kao nestalo, prenosi B92.

Požari koji su izbili prošle nedjelje i koji su opustošili istok Atine sada se opisuju kao “najsmrtonosniji u Evropi još od 1900. godine”.

Sumnja se da su požari podmetnuti, a grčka vlada na udaru je kritika zbog toga što nije bila pripremljena za “sezonu požara“, ali i zbog problema sa infrastrukturom.

Više od 2.000 kuća oštećeno je u požaru, a zvaničnici su u petak saopštili da bi četvrtina od toga trebalo da bude srušena.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...