Raste broj mrtvih u Atini, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara

67

Broj mrtvih u požarima u Atini porastao je na 91, potvrdili su grčki zvaničnici. Broj žrtava vjerovatno će još da raste.

U međuvremenu su grčki mediji prenijeli da je uhapšen muškarac (65) koji je navodno izazvao požar.

Istražni organi primili su devet svjedočenja koja ukazuju da je on glavni osumnjičeni za izazivanje požara i mogao bi biti optužen ukoliko se dokaže njegova krivica.

Prema navodima svjedoka, on je spaljivao travu i suho granje na jednom brdu nakon čega su nastale varnice koje su odletjele na okolnu vegetaciju. Zbog visokih temperatura i jakih vjetrova to se ubrzo pretvorilo u veliki požar.

Katastrofalna vatrena stihija uništila je istočni deo prestolnice. Kako su saopštili zvaničnici, većina žrtava je izgorjela u požaru, ali tu su i oni koji su se utopili u moru bježeći od vatre.

Grčka vatrogasna služba saopštila je da se još 25 ljudi vodi kao nestalo, prenosi B92.

Požari koji su izbili prošle nedjelje i koji su opustošili istok Atine sada se opisuju kao “najsmrtonosniji u Evropi još od 1900. godine”.

Sumnja se da su požari podmetnuti, a grčka vlada na udaru je kritika zbog toga što nije bila pripremljena za “sezonu požara“, ali i zbog problema sa infrastrukturom.

Više od 2.000 kuća oštećeno je u požaru, a zvaničnici su u petak saopštili da bi četvrtina od toga trebalo da bude srušena.