Ratni zločin: U Njemačkoj uhapšen Prijedorčanin Milorad Obradović

74
COLOGNE, GERMANY - APRIL 05: Members of Germany's elite police unit, the Spezialeinsatzkommando (SEK), walk outside a child day care center where a man wielding a knife has taken a hostage in the Chorweiler suburb on April 5, 2013 in Cologne, Germany. According to police the man has taken the director of the center hostage and is demanding money. No children are in danger, nor are any children still in the center. (Photo by Christof Koepsel/Getty Images)

Na temelju tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, u Njemačkoj je uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glavam javlja N1.

Postupajući na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, policijski organi SR Njemačke, na području Minhena, identificirali su i lišili slobode osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog ‘Stiven’, rođen 06.01.1967. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni Milorad Obradović je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja, da se nalazi u inozemstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr. Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

(IndexBH)