Razgovor o granici Hrvatske i Slovenije u februaru

81

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je na početku današnje sjednice Vlade skori susret s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi mu pojasnio situaciju u vezi s problemom razgraničenja sa Slovenijom u području Savudrije

Plenković je ponovio hrvatski stav o pitanju razgraničenja sa Slovenijom i provedbi arbitražne presude, odnosno razgraničenju putem bilateralnog dogovora, piše radiosarajevo.ba.

Kazao je kako je pozicija Hrvatske nepromijenjena te kako su o tome obaviješteni svi hrvatski partneri, pa tako i susjedna Slovenija.

“Ostajemo pri poziciji koja teži za pronalaženjem dogovornog rješenja za pitanje granice. Te poruke smo komunicirali našim partnerima u Europskoj uniji”, rekao je Plenković.

Najavio je kako sredinom februara ima dogovoren sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i cijelim kolegijom Europske komisije.

Kazao je kako će to biti prilika za još jedno tumačenje hrvatske pozicije u pristupu rješavanju problema sa Slovenijom.

“Mislim da smo svim našim potezima pokazali i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje naših interesa za uvažavanje dobrosusjedskog duha odnosa i nepribjegavanje nikakvim jednostranim potezima koji mogu voditi do incidenata”, izjavio je Plenković.

Komunikaciju s hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali ocijenio je odličnom, pritom pohvalivši resorna ministarstva koja su sudjelovala u rješavanju ovog problema sa susjednom Slovenijom.

Slovenija i dalje insistira na implementaciji odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska smatra kompromitiranom i iz koje je izišla odlukom Hrvatskog sabora zbog čega dolazi do problema u odnosima, posebno sa ribarima u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.