Donosimo vam recept za odličnu krempitu sa lisnatim tijestom.
Potrebni sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta ili gotove kore za krempitu
- 6 jaja
- 2 vanila šećera
- 20 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 4 kašike gustina
- 1 l mlijeka
- 1/2 slatke pavlake
1. Ako nisu u pitanju gotove kore za krempitu, onda razvijte odmrznuto lisnato tijesto i svaku koru ispecite u rerni.
2. Umutite 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, 2 vanila šećera, pa u umućena žumanca dodajte 8 kašika brašna, 4 kašike gustina i 2,5 dl mlijeka. Sve izmješajte mikserom.
3. Ostatak mlijeka (7,5 dl) stavite na ringlu da provri, pa smanjite temperaturu i u mlijeko sipajte žutu smjesu od žumanaca i kuhajte krem dok ne postane gust. Ostavite ga da se malo ohladi, pa u njega dodajte umućenu smjesu od 6 bjelanaca i 10 kašika šećera (dodati ga u još vruć žuti krem i lagano miješati).
4. Jednu koru od lisnatog tijesta stavite na tacnu. Preko nje sipajte krem a preko njega, kad se ohladi, stavite umućenu slatku pavlaku bez dodavanja šećera (ako je ne volite, ne morate je staviti, ali s njom kolač djeluje dekorativnije).
5. Preko pavlake, ili samo žutog krema, pospite prethodno izmrvljenu drugu koru lisnatog tjesta i na kraju kolač pospite šećerom u prahu.