Recept za odličnu krempitu sa lisnatim tijestom

Preporučujemo

Donosimo vam recept za odličnu krempitu sa lisnatim tijestom.

Potrebni sastojci:

- -
  • 500 g lisnatog tijesta ili gotove kore za krempitu
  • 6 jaja
  • 2 vanila šećera
  • 20 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 4 kašike gustina
  • 1 l mlijeka
  • 1/2 slatke pavlake
Priprema:

1. Ako nisu u pitanju gotove kore za krempitu, onda razvijte odmrznuto lisnato tijesto i svaku koru ispecite u rerni.

2. Umutite 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, 2 vanila šećera, pa u umućena žumanca dodajte 8 kašika brašna, 4 kašike gustina i 2,5 dl mlijeka. Sve izmješajte mikserom.

3. Ostatak mlijeka (7,5 dl) stavite na ringlu da provri, pa smanjite temperaturu i u mlijeko sipajte žutu smjesu od žumanaca i kuhajte krem dok ne postane gust. Ostavite ga da se malo ohladi, pa u njega dodajte umućenu smjesu od 6 bjelanaca i 10 kašika šećera (dodati ga u još vruć žuti krem i lagano miješati).

4. Jednu koru od lisnatog tijesta stavite na tacnu. Preko nje sipajte krem a preko njega, kad se ohladi, stavite umućenu slatku pavlaku bez dodavanja šećera (ako je ne volite, ne morate je staviti, ali s njom kolač djeluje dekorativnije).

- -

5. Preko pavlake, ili samo žutog krema, pospite prethodno izmrvljenu drugu koru lisnatog tjesta i na kraju kolač pospite šećerom u prahu.

 

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...