Referendum u švicarskom St. Galenu: Izglasana zabrana nošenja burke na javnim mjestima

34

Birači u švicarskom kantonu St. Galenu danas su na referendumu podržali uvođenje zabrane nošenja burke u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Švicarskoj je danas održan referendum u 26 kantona na kojima su se birači izjašnjavali o tri inicijative.

Sa 74 posto glasova za Švicarci su danas podržali inicijativu unapređenja infrastrukture koja će dati veća prava i olakšice biciklistima u javnom saobraćaju.

S druge strane, Švicarci su danas sa 67 i 60 posto glasova protiv odbili inicijative za davanje dodatnih povlastica poljoprivrednicima i razvoj prehrambenog inženjeringa koji se odnosi na genetski modificirane sastojke u hrani.

Uporedo s tim, birači u kantonu St. Galen su glasali i o zakonu o zabrani burke na javnim mjestima.

Lokalni mediji javljaju da je izlaznost na referendumu u St. Galenu bila 35,8 posto i da je za zabranu burke glasalo dvije trećine birača.

U susjednom kantonu Ticino takav referendum i zabrana nošenja burke uvedeni su ranije, a iz policije u St. Galenu su ranije saopćili da će poštovati volju birača i uvesti zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima.

Policijski zvaničnik Fredy Fasser izjavio je da nije iznenađen rezultatima referenduma te je dodao da uvođenje te zabrane neće ništa promijeniti u kantonu u kojem nikada ni ranije nije vidio ženu s burkom na licu.

Iako u Švicarskoj mali broj žena nosi burku, zabrana tog odjevnog predmeta stalno je na dnevnom redu antimuslimanskih i populističkih krugova.

Federalni parlament Švicarske je u matru prošle godine odbio prijedlog zabrane burke na federalnom nivou i prepustio to kantonalnim instancama vlasti.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...