Rešidat: DF je dio bloka i mi se o svemu dogovaramo sa SDP-om i Našom strankom

60

Potpredsjednik DF-a Samer Rešidat je u emisiji Tačka na 7 kazao da će se blok stranaka (DF, SDP i Naša stranka) dogovoriti o tome da li će razgovarati o formiranju vlasti sa SDA.

Na pitanje voditeljice kako komentariše činjenicu da se pozivu u emisiju nije odazvao niko iz SDA, Rešidat je kazao:

“Vjerovatno bi trebalo pitati njih. Mi smo došli jer imamo obavezu prema građanima. Mi smo otvoreni za razgovore, zašto oni nisu došli mislim da bi trebalo pitati njih ili ih zovnuti same u emisiju pa da dođu da odgovaraju na pitanja”, kazao je.

Mi ako gledamo politiku kroz matematiku što je gledano proteklih 25 godina, mi je ne gledamo. Da smo tako gledali, 2014. Sigurno ne bi pristali da uđemo u vlast. Tada su partneri SDA i HDZ bili neiskreni. Matematički, SDA je osvojio deset mandata na kantonu. Nikada blok DF-SDP i Naša stranka nisu rekli da oni ne mogu formirati vlast. Mi kao blok djelujemo zajedno. Mi smo “strančica” koja ima predsjednika države, deset mandata u Parlamentu FBiH, tri u državnom, 18 mandata na kantonalnom nivou. Ako je to “strančica”, onda, ne znam koje kriterijume uzimati”, istakao je Rešidat.

Dodao je da blok stranaka kojem on pripada nikada nije kazao da nekome zabranjuje nešto.

“Mi nikada nismo rekli da nekome zabranjujemo nešto. Mi smo dio bloka i mi se dogovaramo. SDP je u ovom mandatu dobio više glasova od DF-a, tako da su ti neki razgovori koji se sada vode.. Mi ćemo se dogovoriti da li ćemo razgovarati sa SDA. Razgovor ne znači koaliciju, treba vidjeti šta ti ljudi žele”, poručio je.