REZERVNI SASTAV POLICIJE Zaključci Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH

91

Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH nakon vanredne sjednice ovog tijela novinarima je predstavio zaključke.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

– Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske;

– Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja pomenutog Nacrta zakona;

– Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu sa pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;

– Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će preduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.

“Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge – koji to mogu zaustaviti, odnosno OHR, da je to primarni cilj. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive”, poručio je Mašić.

Adekvatne mjere, koje je pomenuo u zaključcima, kako je objasnio “mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH”.