Robert Prosinečki: Svi će dobiti priliku da se iskažu, Begović tražio poštedu zbog povrede

219
Foto: Index.ba

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki objavio je danas spisak 23 igrača na koje računa u naredne dvije prijateljske utakmice protiv Bugarske (23. marta u Razgradu) i Senegala (27. marta u Le Havreu).

Na spisku nema golmana Asmira Begovića koji vuče lakšu povredu, a nakon konsultacija sa stručnim štabom, odlučeno je da preskoči naredne dvije prijateljske utakmice.

Odmor za Begovića

“Begović nam je juče javio da ima problema sa povredom koljena pa smo mu izašli u susret da ne dolazi za ove dvije utakmice. U Bournmouthu je odigrao veliki broj utakmica, pa će mu dobro doći ova pauza da se oporavi. Jednostavno nije sposoban da odigra ove dvije utakmice. U biti najvažnije nam je da bude spreman za utakmice koje dolaze kasnije”, rekao je Prosinečki i dodao da je pratio igre reprezentativaca i da je generalno zadovoljan formom:

Foto: Index.ba

“Moramo biti zadovoljni formom igrača, jer sa spiska skoro 98 posto standardno u svojim klubovima. Mislim da samo jedan ili dva igrača sa ovog spiska nisu od početka u sastavu, ali su ulazili i davali neke golove, a po mom mišljenju su budućnost reprezentacije”, rekao je Prosinečki.

Što se tiče razgovora sa Senadom Lulićem, Prosinečki je rekao da je došlo do nesporazuma u komunikaciji sa igračem Lazija, koji je poručio kako više neće da nosi dres Zmajeva.

“Žao mi je što nisam razgovarao sa njim i što više neće biti sa nama zbog privatnih i nekih drugih stvari. Moramo se fokusirati na igrače koji hoće da igraju i koji su tu”, rekao je Prosinečki dodavši da će kroz dvije utakmice svima dati šansku da se nametnu.

I ovaj put Prosinečki je odlučio dati priliku igračima koji do sada jisu često igrali za seniorsku selekciju. Osvrnuo se na Smaila Prevljaka, člana Mattersburga, za kojeg je rekao da je vrlo zanimljiv igrač.

Nagrada za Prevljaka

“U posljednje dvije utakmice dao je pet golova  pet golova, želio sam nagraditi njegove igre i sigurno je da će dobiti određenu minutažu. Iako će mnogi reći da je to austrijska liga to nema veze, igra u dobroj formi i zabija golove. Glavni cilj mi je da se upoznam s igračima, da oni prihvate ono što ja želim od njih, a mislim da će svi igrači dobiti svoju minutažu kako bi se pokazali”, kaže Prosinečki, koji se na kraju dotakao i sljedećih protivnika BiH, selekcija Bugarske i Senegala:

Foto: Index.ba

“Bugarsku dobro poznajem, igrao sam protiv njih sa Azerbejdžanom, ali imamo još vremena da ih skautiramo. Kako njih tako i Senegalce. Što se tiče Senegala još ćemo ih bolje upoznati. Jasno je da se radi o fizički veoma moćnoj grupi igrača koja se izborila za SP i koja ima kvalitet”, završio je Prosinečki.

Marinović: Očekujem maksimum od igrača

Spisak je objavio i selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović, čiji će izabranici u kvalifikacijama za EURO 2019. 23. marta u Zenici dočekati Vels, a 27. marta gostovati u Lihtenštajnu.

“Pred nama su dvije veoma bitne utakmice. Pobjedom u Velsu smo ostali u igri za Euro, međutim idemo utakmicu po utakmicu. Moramo zaboraviti prethodni meč sa Velsom koji je veoma kvalitetna ekipa. U ovoj grupi svako može pobijediti svakoga. Nadam se da će igrači kao i do sada pružiti maksimum i da će iz toga doći i rezultat”, rekao je Marinović.

Foto: Index.ba

“Žao mi je što su povrijeđeni Menalo i Trkulja. Imaćemo priliku da isprobamo golmana Bešića iz Marseillea koji je mlad igrač i koji će nam značiti u budućnosti”, dodao je Marinović.

M. I.