Roditelji samovoljno napustili liječenje na KCUS, a sada organizuju proteste kako bi se ono nastavilo

159

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas su održani protesti.

Protesti su zakazani nakon dešavanja koja su uslijedila nakon napada oca djevojčice Nadin – Denisa Smajlovića na šefa Pedijatrijske klinike KCUS-a Ede Hasanbegovića. Protestovali su i zaposlenici ove zdravstvene institucije zbog ovog napada.

Podsjećamo, djevojčica je prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS  samo dva dana, u periodu od 01.10 – 03.10.2019.godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre.

Predloženu biopsiju roditelji djevojčice su agresivno odbili, te su  samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu – Turska.

Ljekari u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije, koja je u Turskoj i započeta. Bez dostavljenog preparata biopsije jetre, kako bi se dodatno konsultirao patolog KCUS, ljekari nisu mogli dati tuberkulostatike, nakon čega je otac djevojčice Denis Smajlović, gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću.

Organizator današnjih protesta je Udruženje „Sarajevska raja“.

Predsjednik Udruženja “Sarajevska raja” Nedim Ramić, izjavio je da su morali reagovati, jer to niko nije želio. Dodao je da je prvi zahtjev okupljenih građana da se što prije potpišu papiri da se Nadin odmah izmjesti u Tursku i tamo nastavi liječenje.

Podsjećanja radi Ramić je viđan na skupovima Nezavisne bosanskohercegovačke liste na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem, načelnikom Općine Stari Grad. Ramić je bio i prvi saradnik Ismeta Bajramovića Ćele.

Za vrijeme trajanja protesta kolegij Pedijatrijske klinike KCUS- saopćio je danas da Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947. godine, od osnivanja, nikad nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima.

– U cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete, 17. novembra 2019. godine, održan je višesatni sastanak u KCUS sa ovlaštenim advokatom porodice Smajlović. Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske, što hitnije, da bi se pregledali od kliničkog patologa KCUS, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze.

Pokušaj uspostavljanja kontakta sa kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslati mail od 13. novembra 2019.godine, nikad nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način – navodi se.

Napominju da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je nabavka u nadležnosti Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (FZZOiR).

– Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS, izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca. Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS nikad neće i ne može funkcionisati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima nauke i struke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesovanja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete – oglasili su se sa s Discipline za zdravlje djeteta i iznijeli stav o postupku liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

(Index.ba)