RS dala negativno mišljenje o uslovima za izvoz u Rusiju

94

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dalo je negativno mišljenje na Odluku o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju a koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tačnije Uprava BiH za zaštitu bilja.

Odluku kojom se unapređuje ova oblast je odbačena jer u ministarstvu smatraju kako se nadležnosti entitetskih institucija ne mogu određivati odlukama Savjeta ministara BiH jer je oblast poljoprivrede Ustavom definisana kao nadležnost entiteta.

Oni predlažu da ministarstva entiteta donesu odgovarajuću uredbu kojom bi se poboljšali uslovi u vezi izvoza voća i povrća i preduprijedili slucajevi reeksporta.

Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Aleksandar Macanović rekao je da član 6. Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH ne propisuje da se odlukom definišu nadležnosti i obaveze institucija RS, u ovom slučaju konkretno inspektorata, sanitarne inspekcije i ministarstva entiteta.

Osim toga, dodaje Macanović, iz Ruske Federacije nije stigao nikakav dopis da bi se ovom eventualnom odlukom deblokirao izvoz jabuka iz BiH u tu zemlju, kao što se navodi u nekim medijskim izvještajima i u kojima se optužuje nadležno ministarstvo iz RS kao prepreka za to.

“To nije tačno”, tvrdi Macanović.

Podsjetimo, od 22. januara na snazi je zabrana Ruske Federacije o izvozu jabuka iz BiH u ovu zemlju, pišu Nezavisne.

Vezani članci

Cijene veće i do 10 feninga: Gorivo poskupjelo u F... Cijene goriva u Federaciji BiH od juče su veće za pet do 10 feninga po litru, a isti scenarij se očekuje i u Republici Srpskoj ukoliko nastavi da rast...
Šarović u Moskvi: Rusi u novoj kontroli prije ukid... Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanit...
Srbija ne prihvata dug od 86 miliona KM prema opšt... Srbija je spremna da plati samo 10 miliona maraka za 27 godina korištenja hidropotencijala Republike Srpske. To je ponuda kojom je Elektroprivreda Srb...