Rudari iz Kreke stupaju u štrajk 26. februara: Elektroprivreda uložila sedam od obećanih 158 miliona maraka

212

Sindikat Rudnika Kreka Tuzla najavio je da će 26. februara stupiti u štrajk, a 2. marta organizovati mirne proteste ispred Uprave Elektroprivrede BiH. Razlog je, kako kažu, nedopustivo kašnjenje Koncerna Elektroprivrede u ulaganju višemilionskih investicija u rudnik Kreka, bez kojih nema budućnosti rudnika, stabilne proizvodnje i bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

Kap je prelila čašu, tvrde u Sindikatu Rudnika Kreka, piše federalna.ba.

Zbog višemilionskih dugovanja i sve češćih blokada računa, plate rudarima su svakog mjeseca upitne. Januarska plata još nije isplaćena, iako su rudari u tom mjesecu proizveli 160 hiljada tona uglja. Također, rudari smatraju da je nedopustivo to što je dosad u Rudnik Kreka investirano samo sedam, od planiranih 158 miliona maraka u periodu od 2016. do 2018. godine. Široko mehanizovano čelo u Rudniku Mramor još se čeka, kao i prijem i uključivanje novih rudara u proizvodnju, koja je upitna zbog veoma malog broja radnika u jamama i kopovima.

“Mi tražimo uslove za rad. Dajte nam novu opremu. Primite nove radnike. I samo jedno, osnovno, ono što treba – to je plata. Prozvat ćemo sve pojedince i tražiti njihovu smjenu”, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Samo jednodnevna obustava proizvodnje u Rudniku Kreka može dovesti u pitanje proizvodnju struje u Termoelektrani Tuzla, kažu u Savezu sindikata radnika rudnika u FBiH.

“Imamo jako izražene apetite kompanija iz drugih oblasti i djelatnosti s aktivnim zahtjevima nadležnim institucijama Federacije da se počnu baviti djelatnošću koja nama život znači – da oni umjesto nas počnu otkrivati i eksploatisati ugalj na ležištima u TK-u koje jeste trenutno ležište Rudnika Kreka u Tuzli. Mi takvu pojavu nazivamo tihom objavom rata”, upozorava Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Direktor Rudnika Kreka Osmana Blekovića je za FTV rekao da očekuje da će plata rudarima biti isplaćena već sutra. Također, Bleković očekuje da će koncern veoma brzo započeti ulagati višemilionske investicije i nabavku nove opreme u rudnicima Mramor, Dubrave i Šikulje, te da se uskoro očekuje prijem novih 75 rudara koji će biti angažovani u proizvodnji.