Rusija pozdravila ideju Francuske: Umjesto “poglavlja” sedam faza za pristupanje EU

41
U neformalnom dokumentu koji je podijeljen među državama članicama EU, vlada Emmanuela Macrona predlaže prelazak iz procesa pristupanja poglavlje po poglavlje na proces koji traje sedam faza.

Proces bi podrazumijevao postepeno približavanje s EU normama i standardima i ne bi bio jednosmjeran. Ako vlada države kandidatkinje zaostane u ispunjavanju obaveza, EU može vratiti proces na prethodnu fazu, piše New Europe.

Ideja o “fazama”, koja bi zamijenila “poglavlja”, značila bi da su reforme kohezivne i tematski povezane, a ne raštrkane u različitim pravcima politike.

Francuski prijedlog navodno je proizvod konsultacija s Njemačkom, Holandijom i Danskom. Pitanje je sada da li je ovo prijedlog okončanja proširenja ili iskren pokušaj da se proces pridruživanja učini efikasnijim u postizanju konvergencije.

U svakom slučaju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je francuski prijedlog. Rusija je također pozdravila Macronovo nazivanja NATO-a “klinički mrtvim”, a njegov poziv na “strateški dijalog” s Rusijom tokom intervjua za The Economist sugeriše jasno odmicanje od euroatlantske putanje.

Sjeverna Makedonija upravo se pridružila NATO-u, što je korak koji se nakon pada Berlinskog zida smatrao prvim korakom ka članstvu u EU. Prošle sedmice predsjednik Stevo Pendarovski rekao je da se njegova zemlja ne protivi temeljitijoj metodologiji uključivanja u proces proširenja.

Međutim, strahuje se da bi odlazak EU s Balkana mogao utrti put dubljem angažmanu regije s Turskom, Rusijom i Kinom.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je da će biti više “geopolitički okrenuta” u svom pristupu politici EU.

Brojni analitičari saglasni su da bi neki novi pristup u praksi mogao značiti značajno usporavanje provcesa proširenja EU te demoralisanje zemalja koje već godinama ili decenijama teže da postanu dio velike evropske porodice.

(klix)