Ruski avioni bombardovali dijelove Hame i Idliba

14

Ruski avioni izveli su zračne napade na naseljena mjesta te položaje sirijske opozicije i protivrežimskih grupa u centralnom sirijskom gradu Hami i sjeverozapadnom Idlibu.

Prema podacima do kojih je došao novinar AA, ruski avioni bombardovali su danas oko podne mjesto Kefer Zita nadomak grada Hama, te mjesto Temeniya južno od Idliba, gdje se nalaze centar za civilni obranu kao i položaji sirijske opozicije i grupa koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“U mjestu Temeniya nadomak Idliba pogođen je centar za civilnu odbranu. Na centru je nanesena znatna materijalna šteta trenutno je van funkcije”, rekao je za AA šef civilne obrane u Idlibu Mustafa Hajj Yusuf.

Još uvijek nema informacija o tome da li je u napadima bilo poginulih ili povrijeđenih. Zračni napad se nastavljaju. Ruski avoni su i prije dva dana bombardovali zapadna i jugozapadna područja grada Idliba te sjever grada Hame.

U zračnim napadima život je izgubilo najmanje 10 civila, povrijeđeno je 20. Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje da bi snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle započeti nove napade.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi. Sporazumom iz Astane regija je 2017. Godine proglašena “zonom deeskalacije sukoba”, no i pored toga je na meti zračnih napada sirijskog režima, povremeno i Rusije.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...