Rusko ministarstvo odbrane: Naš avion oborio je sirijski protivvazdušni sistem S-200

37

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je sirijski protuvazdušni sistem S-200 srušio ruski vojni avion, a da je za taj nesretni slučaj uzrokovan izraelskim zračnim napadima u Siriji, javlja Anadolija.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je kasno sinoć iznad Sredozemnog mora s radara nestao ruski avion Il-20 sa 15 vojnika.

Ministarstvo odbrane je potom saopćilo daje avion srušen dejstvom sirijskog protuvazdušnog sistema S-200, koji je inače, ruske proizvodnje.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konashenkov izjavio je danas da su sirijske odbrambene snage gađale izraelski avion F-16 koji su u tim trenucima izvodili napade na mete u sirijskoj Latakiji u kojoj se nalazi i ruska vojna baza Khimeimim ka kojoj je srušeni ruski avion i letio.

Konashenkov tvrdi da su izraelski piloti iskoristili ruski avion kao zaklon i tako ga učinili metom projektila S-200.

“Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske vazdušne odbrane“, pojasnio je Konashenkov.

On je također, kazao da je Izrael obavijestio Rusiju o intervenciji u Siriji svega minut prije njenog početka i da tako nije ostavio vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno.

“Posljedica izraelskih akcija je pogibija 15 ruskih vojnika. Te akcije smatramo neprijateljskim činom. To nije u skladu s rusko-izraelskim partnerstvom i zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo“, kazao je Konashenkov.

S druge strane, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon odbio je za Anadoliju komentirati slučaj.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...