8.9 C
Sarajevo
Srijeda, 28. Oktobra 2020
Naslovnica BiH Ružnić: Bira je zatvorena, prvi konkretan potez krajiških vlasti

Ružnić: Bira je zatvorena, prvi konkretan potez krajiških vlasti

21

Prihvatni centar Bira od danas je definitivno zatvoren, kazao je to premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić novinarima okupljenim ispred centra Bira.

– Slobodno možemo reći, prvi konkretan potez krajiških vlasti od početka migrantske krize u Kantonu broj 1. Maloljetni migranti izmješteni su u centar u Borićima, dok je ostatak migranata, njih oko 300, izmješten u Lipu, a dio se uputio u već poznati “game” – rekao je Ružnić.

Pritisak na krajiške vlasti posljednje tri godine je ogroman. Od raznih međunarodnih organizacija, preko stanovništva USK, do državnih institucija. Svako od nabrojanih u jednom momentu bio je nezadovoljan potezima Vlade USK u nastojanju da se, bez pomoći države, pronađe konkretno i korektno rješenje, kako za nesretne migrante, tako i građane Bihaća i Velike Kladuše.

Nažalost, zvaničnici iz Sarajeva su po ko zna koji put pokazali maćehinski odnos prema Krajine, te ostavili Krajišnike na cjedilu.

S druge strane, organizacija zadužena za humanitarni aspekt krize, Međunarodna organizacija IOM, svakodnevno je vršila pritisak na krajiške vlasti u namjeri da se odgodi zatvaranje prihvatnog centra Bira i na taj način primora krajiške vlasti, ulaskom u zimski period, da odustanu od zatvaranja i prošire smještajne kapacitete Bire.