Sačuvati istinu o agresiji i stradanju bosanskih patriota

122

Bošnjačka zajednica kulture i Preporod i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu organizirali okrugli stol pod nazivom “Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine”

Smatrajući da je nužno govoriti o istini obrane države Bosne i Hercegovine i destruktivnim ciljevima hegemonijskih i antibosanskih politika koje ni danas ne prestaju djelovati u našem javnom prostoru s tendencijom izjednačavanja branilaca i agresora, kako je navedeno, Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizirali okrugli stol pod nazivom “Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine”.

Zahvaljujući se organizatoru što je prepoznao zabrinjavajući trend i opasne namjere relativiziranja istine, izjednačavanja sukobljenih strana, stigmatizacije branilaca, odnosno, kako i sam naziv okupljanja i okruglog stola kaže – nove agresije, ovaj put usmjerene na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazati će i da se radi o “veoma važnoj temi, o opasnom fenomenu – moramo ga prepoznati, ocrtati njegovu fizionomiju, definisati urotu koja prijeti da nagrize najvrjedniji kapital kojim raspolažemo, a to je istina o agresiji i stradanju bosanskih patriota, o nevjerovatnom otporu koji su pružili brutalnom i nesrazmjerno jačem napadaču. I o čistoći te borbe”, naglasivši da su branitelji BiH “sačuvali jedinstvo zemlje, ali ne samo to – sačuvali su i obraz, čast i dostojanstvo bosanskog čovjeka.”

Kažu da u ratu prvo nastrada istina, kazao je Izetbegović, dodajući da “propaganda prvo ukloni taj štit, satanizira i oblati drugu stranu, opravda razloge za napade i zločine. Dakle, odraniti istinu o našoj borbi, ne dopustiti da se ta brana ukloni, sačuvati je u našem slučaju znači odbraniti Bosnu i Hercegovinu od novih sukoba, sačuvati postignuti napredak i omogućiti joj dalju stabilizaciju i nove reformske i integracijske iskorake.”

“Napadnuta je istina o agresiji na BiH koja se desila prije četvrt vijeka, ali i istina o današnjem stanju i odnosima u zemlji i naciji. To je i logično, jer radi se o istom napadu, koji dolazi iz istih centara, ima iste ciljeve i inspiriše se istim nacionalističkim ideolgijama. Ono što se mijenja i prilagođava su metodi, taktike, akteri, intenzitet”, kazao je, između ostalog, u svom movodnom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod, prije no što je počeo s izlaganjem u kojemu je govorio o dominantnim narativima antibosanstva o Bosni i Hercegovini, istaknuo je da su danas odlučili napraviti jedan okrugli stol s ciljem da “kažemo da ćemo braniti u miru istinu o onome što se dešavalo od ’92 do ’95. godine”, piše Oslobođenje.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...