SAD Osumnjičena za špijunažu: Odbijen zahtjev za puštanje Marije Butine uz jamčevinu

31

Američki sud je odbio zahtjev ruske državljanke Marije Butine, osumnjičene za špijunažu za prebacivanje u kućni pritvor do sljedećeg saslušanja uz jamčevinu.

Tužilaštvo tereti Mariju Butinu da je više godina radila na stvaranju kontakata sa američkim političkim organizacijima i konzervativnim aktivistima. Optužuje se da je njen rad usmjeravao bivši ruski poslanik, koji navodno ima veze sa ruskim organizovanim kriminalom, a koga je sankcionisalo američko ministarstvo finansija ranije ove godine.

Advokat Marije Butine je pokušao da ubijedi sudiju u Vašingtonu da je prebace u kućni pritvor do početka suđenja u novembru.

Međutim okružna tužiteljka Tanya Chutkan je odbacila taj zahtjev, saglasivši se sa tužilaštvom da bi Butina mogla pobjeći iz zemlje.

Prošle sedmice su federalni tužioci u podnesku sudu naveli da su greškom optužili Butinu da je nudula seks u zamjenu za pristup političkim konzervativnim krugovima.

Naveli su da su pogrešno interpretirali sms razmjenu poruka, ali da su ponudili dovoljno drugih dokaza koji podržavaju razloge da je zadrže u pritvoru.

Butina (29) je rekla da nije kriva za optužbe koje joj se stavljaju na teret, a koje uključuju i djelovanje kao neregistrovani strani agent.

Vezani članci

Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...
Željeznička nesreća u Turskoj: Poginulo najmanje s... Najmanje sedam osoba je poginulo, a 46 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodilo u glavnom gradu Turske Ankari, javlja Anadolu Age...