SAD Osumnjičena za špijunažu: Odbijen zahtjev za puštanje Marije Butine uz jamčevinu

37

Američki sud je odbio zahtjev ruske državljanke Marije Butine, osumnjičene za špijunažu za prebacivanje u kućni pritvor do sljedećeg saslušanja uz jamčevinu.

Tužilaštvo tereti Mariju Butinu da je više godina radila na stvaranju kontakata sa američkim političkim organizacijima i konzervativnim aktivistima. Optužuje se da je njen rad usmjeravao bivši ruski poslanik, koji navodno ima veze sa ruskim organizovanim kriminalom, a koga je sankcionisalo američko ministarstvo finansija ranije ove godine.

Advokat Marije Butine je pokušao da ubijedi sudiju u Vašingtonu da je prebace u kućni pritvor do početka suđenja u novembru.

Međutim okružna tužiteljka Tanya Chutkan je odbacila taj zahtjev, saglasivši se sa tužilaštvom da bi Butina mogla pobjeći iz zemlje.

Prošle sedmice su federalni tužioci u podnesku sudu naveli da su greškom optužili Butinu da je nudula seks u zamjenu za pristup političkim konzervativnim krugovima.

Naveli su da su pogrešno interpretirali sms razmjenu poruka, ali da su ponudili dovoljno drugih dokaza koji podržavaju razloge da je zadrže u pritvoru.

Butina (29) je rekla da nije kriva za optužbe koje joj se stavljaju na teret, a koje uključuju i djelovanje kao neregistrovani strani agent.

Vezani članci

Više od milion potpisa za izbacivanje senatora Fra... Više od milion ljudi potpisalo je peticiju za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije zbog njegovih izjava o dvostrukom terorist...
Erdogan na predizbornom skupu objavio snimak masak... Napad desničarskog ekstremiste na dvije džamije na Novom Zelandu dio je šire "operacije" protiv Turske, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Er...
Novi Zeland: 18-godišnjak ostaje u pritvoru zbog r... Jedan osamnaestogodišnjak optužen je danas u sudu u Christchurchu zbog reemitovanja video snimka koga je direktno pustio onlajn počinilac masakra kada...
TERORIZAM Facebook u prva 24 sata uklonio 1,5 mil... Društvena mreža Facebook u prva 24 sata uklonila je 1,5 miliona primjeraka snimaka napada na džamiju koje su objavljivali korisnici, objavila je ta tv...