SAD traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

23

Razljućene razmjerima nepoštivanja međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje čiji je cilj prisiliti tu zemlju na odustajanje od nuklearnog programa Sjedinjene su Države pozvale na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

“S obzirom na nedavne napore pojedinih zemalja članica da potkopaju provedbu sankcija protiv Sjeverne Koreje SAD poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u priopćenju američke misije pri UN-u.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za 10 sati po lokalnom vremenu bit će rasprava o “provedbi UN-ovih sankcija protiv Sjeverne Koreje”.

SAD je u četvrtak optužio Moskvu da pokušava promijeniti sadržaj neovisnog UN-ova izvješća koje sugerira da ruske tvrtke krše sankcije. Izvješće o provedbi sankcija protiv Pjongjanga podneseno je odboru za sankcije Vijeća sigurnosti proteklog mjeseca.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley kazala je u četvrtak kako je izmijenjeni tekst podnesen Vijeću sigurnosti UN-a.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je optužio Rusiju da aktivno radi na potkopavanju sankcija i poručio da je njihova provedba presudna kako bi se Pjongjang uvjerilo da odustane od nuklearnog oružja.

“Rusija je aktivno pokušavala potkopati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rad odbora u UN-u koji ocjenjuje provedbu sankcija”, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Pompeo je dodao kako SAD vodi “mnoge razgovore” sa sjevernokorejskim dužnosnicima o tome kako da se provede ono što je dogovoreno na summitu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una 12. lipnja.

Prema izvješću podnesenom UN-ovu odboru Sjeverna Koreja nije prekinula nuklearni i raketni program i krši UN-ove sankcije o izvozu.

Vezani članci

Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...
Rusija upozorila SAD da se ne miješa u unutrašnje ... Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Venecuele, javlja Anadolu Agen...