SAD tražile ogromno povećanje budžeta zbog prijetnji iz Rusije i Kine

60

Citirajući povećanje prijetnji iz Kine i Rusije, Pentagon je tražio ogromno povećanje budžeta vojske za 2019. godinu, tražeći od Kongresa da odobri budžet od 686 milijardi dolara, što će biti jedan od najvećih budžeta u američkoj historiji.

U isto vrijeme, Trumpova administracija je predložila smanjenje budžeta za međunarodnu diplomatiju i pomoć u inostranstvu. Predsjednik Trump rekao je kako će američka vojska biti najjača do sada.

Budžet Ministarstva odbrane SAD iznosi 686 milijardi dolara, što je povećanje od 80 milijardi dolara od prošle godine, a Pentagon navodi kako je razlog tome prvobitno odbrana od Rusije i Kine.

“Veliko takmičenje moći, ne terorizam, postali su glavni izazovi za američku sigurnost i opstanak”, rekao je zamjenik Ministarstva odbrane David L. Norquist.

“Jasno je da Kina i Rusija žele oblikovati svijet sa njihovim autorativnim modelom – dobivanjem veta autoriteta nad nacionalnim ekonomskim, diplomatskim i sigurnosnim odlukama”, dodao je.

Ovaj budžet podrazumijeva i B-21 bombarder, kao eventualnu zamjenu za B-2s te se nastavlja i razvoj podmornica kako bi se povećala nuklearna sposobnost.

Ovaj prijedlog budžeta podrazumijeva povećanje pripadnika vojske za 25,900 novih članova do 2023. godine, dopuštajući i Ministarstvu odbrane SAD da popunjava jedinice, regutuje pilote i sajber eksperte.

Trupe bi također trebale dobiti i povećanje plata za 2,6 posto do 2019. godine, što bi bilo najveće povećanje od 2010. godine.

(Ines Sandžaktarević)

Vezani članci

Sebija neće dobiti podršku za svoju kandidaturu: B... Kriza koja trenutno drma SDA najveća je u posljednjih dvadesetak godina, jer nakon što su pale dvije SDA kantonalne vlade i jedan premijer, stranci sa...
Učenici u SAD-u traže uvođenje strožih zakona o or... Stotine učenika izišlo je jučer na ulice Fort Lauderdalea kako bi pozvali na uvođenje strožih zakona o oružju u Sjedinjenim Državama nakon smrtonosne ...
Američki Senat nije uspio postići dogovor o imigra... Američki Senat u četvrtak nije uspio progurati zakon kojim bi se zaštitilo takozvane imigrante "Sanjare", ne skupivši potrebnih 60 glasova ni za jedan...
Objavljene prve fotografije učenika koji je u škol... Objavljene su prve fotografije osumnjičenog za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi. Nicolas Cruz (19) je iz poluautomatske puške nampravio ma...