SAD uskoro drugi proizvođač nafte u svijetu

72

SAD će ove godine prestići Saudijsku Arabiju i postati drugi proizvođač nafte u svijetu, nakon Rusije, zahvaljujući kompanijama koje naftu proizvode iz škriljaca, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Ova godina obećaje rekorde za Sjedinjene Države”, napisala je IEA u mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima.

Proizvodnja sirove nafte u SAD u visini 9,9 miliona barela dnevno (bpd) najviša je u gotovo 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svijetu, nakon Rusije, konstatiraju u IEA-i.

“Nastavi li rasti tim tempom, SAD bi tokom 2018. godine trebao dostići najvišu razinu u historiji iznad 10 miliona barela dnevno, prestići Saudijsku Arabiju i konkurisati Rusiji, pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje izvan OPEC-a nastave ograničavati proizvodnju”, napominju u IEA-i.

Početkom 2016. godine prekomjerna opskrba na globalnoj razini spustila je cijene nafte na samo 30 dolara za barel. Zato su krajem te godine zemlje proizvođači u okviru OPEC-a i izvan njega, postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i podršci cijenama.

Dodatno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Tako su cijene nedavno prešle 70 dolara po barelu, prvi puta od 2014. godine, nakon što su OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili produžiti sporazum o smanjenoj opskrbi do kraja ove godine, piše index.hr.

U isto vrijeme su više cijene potaknule kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj opskrbi, njihova proizvodnja iz škriljaca može se nastaviti povećavati bez ograničenja.

“Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja … budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja”, istaknuli su iz IEA.

“Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu će nadjačati potencijalan oštar pad proizvodnje u Venezueli i Meksiku”, dodali su.

U osvrtu na OPEC, IEA konstatira da “za sada, nema jasnih naznaka da OPEC pojačava proizvodnju kako bi zakočio uzlet cijena”.

OPEC je u četvrtak u odvojenom izvješću konstatirao da se globalno tržište nafte približava zdravoj ravnoteži ponude i potražnje.

Vezani članci

Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje ma... Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjen...
Sparkasse Poklon kartica: Savršen poklon za Valent... U obilju poklona koji se nude u vrijeme Dana zaljubljenih, samo je jedan sa kojim sigurno nema greške – MasterCard Poklon kartica Sparkasse Bank. U d...
LB.Profili na sajmu u Holandiji predstavili najnov... Njemački proizvođač visokokvalitetnih PVC profla LB.Profile GmbH, članica Hifa Oil Grupacije, predstavila je nove sisteme za prozore i vrata na prošle...
Sparkasse Bank uz Diners kartice nudi novo iskustv... Zahvaljujući novoj kartici, CashBack, koja je potpuno besplatno dostupna korisnicima Diners kartice, članovi Diners Cluba sada mogu uživati u povratu ...