Salihović: Tužilac na bolovanju s manjom platom

86
Foto: Birn

Goran Salihović, nekadašnji glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je trenutno samo tužilac u istoj instituciji, nalazi se na bolovanju i čeka odluku o novoj apelaciji koju je podnio Ustavnom sudu BiH.

“I dalje sam na bolovanju, a odlukom disciplinske komisije VSTV-a BiH, na poziciji tužitelja imam 600 maraka manju platu. Odluku Ustavnog suda očekujem u ovom mjesecu, i uvjeren sam da će ona ponovo biti kao i ona prva, a to je da je odluka VSTV-a neustavna i da su mi povrijeđena mnoga prava”, kaže Salihović.

Pravosnažnom odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), Salihović je skinut s pozicije glavnog tužioca i vraćen na poziciju tužioca Tužilaštva BiH. On je tokom postupka  uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH i utvrđeno je da su mu povrijeđena prava i da je disciplinski postupak protiv njega nerazumno dugo trajao.

“I nakon te odluke Ustavnog suda, VSTV ne poštuje ono što je naloženo. To vam je isto kao i neustavni referendum u RS-u. Tokom postupka protiv mene, ne samo da nisam imao fer suđenje, koje je predugo trajalo, nisu mi dali ni da saslušam svjedoke, Milorada Dodika, Nikolu Špirića… Disciplinska tužiteljica nije imala legitimitet da vodi moj slučaj. To su nedopustivi propusti i nepoštivanje odluka Ustavnog suda”, smatra Salihović.

Disciplinska komisija VSTV-a utvrdila je odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Tokom ovog mjeseca očekuje odluku po drugoj uloženoj apelaciji Ustavnom sudu, a čiji dijelovi su prije bili preuranjeni i tiču se disciplinskog postupka, odnosno povrede prava na pravičan postupak.

Salihović je suspendovan u septembru 2016. godine, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH.

“Saslušanje, kada je u pitanju Tužilaštvo, još nije gotovo. Zbog mog zdravstvenog stanja saslušavan sam četiri puta po sat vremena. Ja želim detaljno sve kazati, iako to mnogima u Tužilaštvu ne odgovara. Zato će ono biti nastavljeno”, dodaje Salihović.

Državno tužilaštvo raspisalo je nedavno i konkurs za novog glavnog tužioca i njegove pomoćnike, što, prema Salihovićevom mišljenju, mora biti poništeno.

“Raspisivanjem konkursa još jednom su pokazali da ne poštuju Ustav ove zemlje. On će morati biti poništen”, smatra on.

Dodaje da se Tužilaštvo BiH od njegove suspenzije bavi samo njime, a ne svojim poslom.

“U moje vrijeme podignuto je 70 optužnica za ratni zločin. Za vrijeme v.d. tužiteljice Gordane Tadić, samo 20. Dakle, 350 posto manje. To je dokaz da ništa ne rade osim što se bave sa mnom”, kaže Salihović.

(Detektor.ba/Index.ba)

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...