Salkić: U RS-u najteži oblik diskiminacije kroz zabranu bosanskog jezika

65

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa Jasminkom Džumhur, ombudsmenom za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koju je upoznao sa, kako se navodi u saopćenju, sistemskom diskriminacijom s kojom se susreću Bošnjaci u tom bh. entitetu.

Govoreći o primjerima, Salkić je kazao da diskriminacija seže od procedure u Ustavnom sudu RS-a,  koji se tiče mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pa sve do nemogućnosti da Bošnjaci u institucijama osiguraju ravnopravnost i konstitutivnost.

Ukazano je i na diskriminaciju i kršenje prava prilikom zapošljavanja, ali i diskriminacija onih koji su zaposleni u institucijama entiteta, te je istaknuto da u bh. entitetu RS nije ispoštovan član 97. Ustava kojim je predviđeno da će zastupljenost u javnim institucijama biti po popisu iz 1991. godine, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

– Najteži oblik diskriminacije je u obrazovanju, gdje je onemogućeno izučavanje nastave na bosanskom jeziku i gdje je zabranjena upotreba naziva bosanski jezik. Ovo je suprotno Ustavu i Zakonu entiteta RS, gdje je Bošnjacima, kao i Srbima i Hrvatima, ostavljena mogućnost da odrede ime svog jezika. Više od polovine građana ove zemlje se izjasnilo da govori bosanskim jezikom i mi očekujemo da prestane ova vrsta diskriminacije koja nije zabilježena u svijetu.

Također, jedan od težih oblika diskriminacije je i u MUP-u RS, gdje radi drastično malo Bošnjaka. I oni koji su zaposleni, uglavnom su na najnižim pozicijama, bez mogućnosti da napreduju. Izrazito malo Bošnjaka je zaposleno i u Narodnoj skupštini, Vladi, Palati predsjednika, lokalnim zajednicama i entitetskim agencijama – kazao je nakon sastanka Salkić, napominjući da je diskriminacija prisutna u svim porama društva.

Potpredsjednik bh. entiteta RS je pozvao ombudsmene da se više angažuju na uklanjanju diskriminacije u obrazovanju, ali i kompletnom sistemu, čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i odlazak Bošnjaka s prostora tog entiteta.

Također, pozvao je ombudsmene da posjete učenike i njihove roditelje u zvorničkom naselju Liplje, gdje je započeo bojkot nastave zbog nepriznavanja bosanskog jezika, ali i učenike edukativnim centrima u Novoj Kasabi i Vrbanjcima gdje se već nekoliko godina izvodi nastava po planu i programu kantona iz Federacije BiH.

Vezani članci

RADOVANOVIĆ OTKRIO PAKLENI PLAN: Članovi grupe ... Bivši policijski inspektor, bloger i član grupa "Pravda za Davida" u Anketnom odboru NSRS Borislav Radovanović uhapšen je prije dva dana. Razlog tome ...
Polako se “zakuhava” na terenu: Salkić... I dok se već sada za poziciju predsjednika RS znaju dva kandidata (Željka Cvijanović i Vukota Govedarica) između kojih će se voditi najžešća borba, te...
PRVA ISTRAŽIVANJA U RS Dodik vodi ispred Ivanića ... Prva istraživanja javnog mnijenja u Republici Srpskoj, pokazala su ono što je i laicima odavno bilo jasno. Opozicija, koja je posljednje četiri godin...
Nesavjesni potrošači u Republici Srpskoj: Ukrali s... Nesavjesni potrošači u Republici Srpskoj ukrali su tokom prošle godine više od 8,74 miliona kilovata struje čija vrijednost premašuje 1,22 miliona KM....