Salkić: U RS-u najteži oblik diskiminacije kroz zabranu bosanskog jezika

34

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa Jasminkom Džumhur, ombudsmenom za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koju je upoznao sa, kako se navodi u saopćenju, sistemskom diskriminacijom s kojom se susreću Bošnjaci u tom bh. entitetu.

Govoreći o primjerima, Salkić je kazao da diskriminacija seže od procedure u Ustavnom sudu RS-a,  koji se tiče mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pa sve do nemogućnosti da Bošnjaci u institucijama osiguraju ravnopravnost i konstitutivnost.

Ukazano je i na diskriminaciju i kršenje prava prilikom zapošljavanja, ali i diskriminacija onih koji su zaposleni u institucijama entiteta, te je istaknuto da u bh. entitetu RS nije ispoštovan član 97. Ustava kojim je predviđeno da će zastupljenost u javnim institucijama biti po popisu iz 1991. godine, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

– Najteži oblik diskriminacije je u obrazovanju, gdje je onemogućeno izučavanje nastave na bosanskom jeziku i gdje je zabranjena upotreba naziva bosanski jezik. Ovo je suprotno Ustavu i Zakonu entiteta RS, gdje je Bošnjacima, kao i Srbima i Hrvatima, ostavljena mogućnost da odrede ime svog jezika. Više od polovine građana ove zemlje se izjasnilo da govori bosanskim jezikom i mi očekujemo da prestane ova vrsta diskriminacije koja nije zabilježena u svijetu.

Također, jedan od težih oblika diskriminacije je i u MUP-u RS, gdje radi drastično malo Bošnjaka. I oni koji su zaposleni, uglavnom su na najnižim pozicijama, bez mogućnosti da napreduju. Izrazito malo Bošnjaka je zaposleno i u Narodnoj skupštini, Vladi, Palati predsjednika, lokalnim zajednicama i entitetskim agencijama – kazao je nakon sastanka Salkić, napominjući da je diskriminacija prisutna u svim porama društva.

Potpredsjednik bh. entiteta RS je pozvao ombudsmene da se više angažuju na uklanjanju diskriminacije u obrazovanju, ali i kompletnom sistemu, čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i odlazak Bošnjaka s prostora tog entiteta.

Također, pozvao je ombudsmene da posjete učenike i njihove roditelje u zvorničkom naselju Liplje, gdje je započeo bojkot nastave zbog nepriznavanja bosanskog jezika, ali i učenike edukativnim centrima u Novoj Kasabi i Vrbanjcima gdje se već nekoliko godina izvodi nastava po planu i programu kantona iz Federacije BiH.

Vezani članci

Sava u porastu: U Kozarskoj Dubici vanredna situac... Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. U Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija. Usljed obi...
Dodik čestitao Putinu: Uvjeren sam da će se bratsk... Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je u ime naroda i institucija Republike Srpske, te u svoje lično ime,najsrdačnije čestitke Vladimiru...
Dačić u Sarajevu govorio o mogućnosti pripajanja R... Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji, ako bi to bio dogovor svih ...
Devet stranaka na izborima u RS: U Srebrenici 28. ... U Banja Luci je održan sastanak na kojem su predstavnici devet političkih stranaka i organizacija usaglasili smjernice za zajednički nastup na predsto...