Sanirane solarne klupe na području Centra

26

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) su 2015. godine uz finansijsku podršku Ambasade Švedske, a u saradnji sa Općinom Centar, postavili šest solarnih klupa na tri lokacije u općini Centar i to: ispred pješačkog mosta „Festina lente – Požuri polako“, ispred Narodnog pozorišta na Pozorišnom trgu – Susan Sontag, te ispred Sarajevo City Centra na Marijin Dvoru.

Realizacija projekta postavljanja solarnih klupa na području ove lokalne zajednice nastavljena je i u 2017. godini.

Naime, u okviru UNDP projekta „MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene“, tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, dvije na Vilsonovom šetalištu kod mosta „Suada Dilberović i Olga Sučić“, a jedna kod zgrade Općine Centar.

S obzirom da su solarne klupe usljed izloženosti lošim vremenskim prilikama pretrpjele niz oštećenja, UNDP je ponudio sanaciju njihovog izgleda te podešavanje postavki elektronskih funkcija. Popravke je izvršila kompanija „Include“, a UNDP je pokrio sve troškove.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet.

U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Evropi pokrenula proizvodnju pametnih klupa.

Solarne ploče stvaraju do 110 W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.

Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...