“Sarajevo Halal Fair” okuplja proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta

32
Foto: AA

Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin prvog Sarajevo Halal Faira – SHF (Sarajevskog halal sajma), koji će biti održan od 27. do 29. septembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

SHF 2018 će okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača. Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Iz BBI-a navode kako ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za halal proizvođače da ostvare kontakt s distributerima halal proizvoda koji su prisutni na tržištima širom svijeta, a koji mogu osigurati globalnu promociju i prodaju halal proizvoda i usluga iz naše regije.

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić je, u razgovoru s novinarom AA, istakao kako su cilj i želja da se ogranizacijom ovog sajama Sarajevo pozicionira kao centar za proizvodnju i distribuciju halal proizvoda, te da se na taj način tržišta islamskog svijeta približe proizvođačima u Jugoistočnoj Evropi.

“U BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ima jako veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Cilj je da napravimo veliki sajam, veliku izložbu svih tih proizvoda i da iz Turske, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Indonezije, gdje su velika tržišta, dovedemo distributere i kupce koji bi otvorili vrata našim proizvođačima kako bi izvozili vani”, rekao je Bukvić.

Ističe kako je to veoma važno, te da otvara novu dimenziju Sarajeva i BiH, koji će osim Sarajevo Business Foruma, Sarajevo Film Festivala dobiti i Sarajevo Halal Fair. Najnoviji sajam će u tom periodu glavni grad BiH pozicionirati na mapu svjetske ekonomije. Namjera organizatora je sajam pretvoriti u tradicionalni.

Bukvić navodi kako halal industrija ima veliki potencijal, što potkrepljuje cinjenicom kako se procjenjuje da u Evropi živi blizu 52 miliona pripadnika islamske vjeroispovjesti, odnosno osoba koje vode računa o halal ishrani, odnosno imaju potrebu za onim što je sigurno od stvari koje su vjerom zabranjene, poput svinjskog mesa ili alkohola.

“To je veliko tržište. Za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već su i proizvođači s istoka zainteresovani da dođu na tržište Evropske unije (EU)”, naglasio je Bukvić.

Vezani članci

Svjedok Tužilaštva u ‘slučaju Čemerno’...  Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smješ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
KCUS Ljekari specijalisti Klinike za neurohirurgi... Općinski Sud u Sarajevu donio je Zaključak o provođenju mjere osiguranja, kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof.dr.Kemal...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...