“Sarajevo Halal Fair” okuplja proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta

44
Foto: AA

Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin prvog Sarajevo Halal Faira – SHF (Sarajevskog halal sajma), koji će biti održan od 27. do 29. septembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

SHF 2018 će okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača. Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Iz BBI-a navode kako ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za halal proizvođače da ostvare kontakt s distributerima halal proizvoda koji su prisutni na tržištima širom svijeta, a koji mogu osigurati globalnu promociju i prodaju halal proizvoda i usluga iz naše regije.

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić je, u razgovoru s novinarom AA, istakao kako su cilj i želja da se ogranizacijom ovog sajama Sarajevo pozicionira kao centar za proizvodnju i distribuciju halal proizvoda, te da se na taj način tržišta islamskog svijeta približe proizvođačima u Jugoistočnoj Evropi.

“U BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ima jako veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Cilj je da napravimo veliki sajam, veliku izložbu svih tih proizvoda i da iz Turske, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Indonezije, gdje su velika tržišta, dovedemo distributere i kupce koji bi otvorili vrata našim proizvođačima kako bi izvozili vani”, rekao je Bukvić.

Ističe kako je to veoma važno, te da otvara novu dimenziju Sarajeva i BiH, koji će osim Sarajevo Business Foruma, Sarajevo Film Festivala dobiti i Sarajevo Halal Fair. Najnoviji sajam će u tom periodu glavni grad BiH pozicionirati na mapu svjetske ekonomije. Namjera organizatora je sajam pretvoriti u tradicionalni.

Bukvić navodi kako halal industrija ima veliki potencijal, što potkrepljuje cinjenicom kako se procjenjuje da u Evropi živi blizu 52 miliona pripadnika islamske vjeroispovjesti, odnosno osoba koje vode računa o halal ishrani, odnosno imaju potrebu za onim što je sigurno od stvari koje su vjerom zabranjene, poput svinjskog mesa ili alkohola.

“To je veliko tržište. Za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već su i proizvođači s istoka zainteresovani da dođu na tržište Evropske unije (EU)”, naglasio je Bukvić.