Sarajevo: Na Trgu žrtava genocida u Srebrenici bit će otvorena obnovljena fontana

132

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvao je građane da prisustvuju prigodnom programu koji će se održati 9. jula u 20 sati na Trgu žrtava genocida u Srebrenici na Željezničkoj stanici kako bi se odala počast žrtvama genocida. Ove godine 11. jula u Potočarima će na 23. godišnjicu biti ukopano 35 identificiranih žrtava genocida.

Kako je objavljeno na zvaničnoj FB stranici gradonačelnika Skake, Trg žrtava Srebrenice konačno će dobiti dostojan izgled.

– Otvorenje obnovljene fontane, koja je posvećena sjećanju na žrtve posljednjeg genocida u Europi biti uoči obilježavanja Dana genocida u Srebrenici. Fontana se već godinama nalazi u veoma lošem stanju. Počeli smo sa uklanjanjem grafita. Izvadili smo mnogo smeća iz fontane, koje je začepilo cijevi, kroz koje voda nije mogla prolaziti. Sramota je što je Trg bio ovako zapušten prije svega zbog turista kojih sve više svakim danom dolazi u posjetu Sarajevu i prvo što vide, kada izađu iz voza ili autobusa, jeste zapuštena fontana. Uređenje Trga žrtava genocida u Srebrenici popravljamo sa novcima iz interventnog fonda. Nije dovoljno jednom nešto urediti i onda ostaviti da propada, briga mora biti stalna i sa osiguranim sredstvima – navodi Skaka.

Inače, u avgustu 2017. godine Grad je također uredio fontanu, ali je za kratko vrijeme ponovo bila zapuštena.