Sarajevo: Pronađene dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge

95

Sarajevska policija pronašla je danas dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge i uhapsila dvije osobe, saopćeno je iz Uprave policije KS.

Preduzimajući operativno – taktičke mjere i radnje na realizaciji akcije kodnog naziva “LABOS”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga – Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili pretres kuće koju koristi E.B., na području općine Ilidža. Tom prilikom je od istog oduzeto sljedeće:

– 350 stabljika biljke koja asocira na biljku Cannabis, koje je E.B. skupa sa još jednim licem, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane,

– jedna opremljena laboratorija za “in dooor” uzgoj biljke Cannabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.) koja je opremljena radi uzgoja biljke Cannabis i proizvodnje opojne droge.

– 2 kutije sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu,
– jedna drobilica,
– jedna vrećica sa bijelom materijom koja asocira na opojnu dogu amfetamin,
– 6 PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru,
– jedan pištolj,
– 4 metka,
– 6 umjetničkih slika koje potiču iz krivičnog djela.

Također, na području općine Ilidža, izvršen je pretres lica A.P. i tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja acocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon.

Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju A.P. koristi sa licem, za kojim se traga, od A.P. su oduzeti dijelovi za laboratoriju za “in door” uzgoj biljke Cannabis:

– 81 separator,
– 416 PVC saksija,
– 4 cilindrična filtera zraka,
– termostati,
– 2 samonosiva ventilatora,
– 72 električna transformatora,
– 4 šperovane kutije sa ventilatorima,
– jedan ugradbeni ventilator,
– 51 sjenilo sa električnim grlima,
– 21 reflektor,
– jedan top za topli vazduh,
– više desetina metara električnih kablova ranih veličina,
– 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera,
– 2 ključa za cilindričnu bravu i dr.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238. stav 2. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 239. stav 3. (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga) KZ F BiH i člana 74. stav 1. tačke a) ZONDINOiM-a Kantona Sarajevo, E.B. i A.P su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećim licem, čiji je indentitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga.

Napominjemo da se radi o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije, koji su, do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000,00 KM.

Svojim djelovanjem policijski službenici su spriječili navedena lica u daljoj proizvodnji, prodaji i konzumiranju opojne droge.