SARAJEVO U januaru Memorijalni odbojkaški turnir Erna Sinanović

20

Početkom godine tačnije 5. januara 2018. godine hiljade građana Kalesije, kao i sportskih prijatelja iz cijele BiH, je bilo na posljednjem ispraćaju Erne Sinanović, kojoj je klanjana dženaza i obavljen ukop u rodnim Miljanovcima kod Kalesije, oiše Patria.

Erna je poginula u večernjim satima 3. januara, u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi, kada su život izgubile i dvije saputnice iz automobila, Ajiša i Ajša Hamzić.

Erna Sinanović (1982. – 2018.) je najbolja sportistkinja koju je Kalesija ikada imala. Prerano nas je napustila da bi dobila priznanje u svoje ruke, ali njen lik i djelo su zlatnim slovima upisani u povijest sporta u Kalesiji, ali i u BiH.

Karijeru je počela u ŽOK POLO, gdje je bila dio bajkovite sportske priče kada je Kalesija dominirala ženskom odbojkom u BiH, osvajajući državna prvenstva i Kup takmičenja. Karijeru je nastavila u OK Kula Gradačac, gdje je nastavila nizati uspjehe iz ekipe POLO, a pored toga je uspješno nosila dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Pred kraj karijere se vratila u rodnu Kalesiju, u dres ŽOK Bosna Kalesija, nastupajući sa mlađim igračicama koje su odbojku zavoljele upravo gledajuću Ernine utakmice u ekipi POLO. Iako se opraštala od odbojke, Erna je na poziv trenera često oblačila dres ŽOK Bosna samo kako bi svojim iskustvom i odbojkaškom genijalnošću pomogla ekipi, pa je i bez treninga, i napuštajući radno mjesto u firmi ‘Plastikal’ često rješavala utakmice u korist svoje ekipe. I u slobodno vrijeme je bila uz odbojkašku loptu, vodeći Školu odbojke u ŽOK Bosna Kalesija.

Kalesija je tek nakon prerane Ernine smrti mogla svjedočiti koliko je bila cijenjena u sportskim krugovima. Na njenu dženazu je došao veliki broj kolega tokom karijere, ali i ostalih sportista iz cijele BiH. Nakon Ernine smrti u Kalesiji je proglašen i Dan žalosti. Na Dan Općine Kalesija (23.maja) Erna je postuhumno odlikovana najvećim priznanjem Općine – Plaketa sa zlatnim grbom.

Sportski savez Općine Gradačac je posthumno odlikovao Ernu. Uradio je to i Sportski savez Bosne i Hercegovine.Bilo je i prijedloga da se po Erni nazove i Sportska dvorana u Kalesiji, koja je još uvijek u izgradnji. Da se jedna od ulica nazove njenim imenom…

Ustvari, Kalesijci će dugo godina imati zadatak da “vrate” Erni onoliko koliko je ona dala Kalesiji.

– Da će Kalesijci organizirati Memorijal u čast Erne Sinanović, bilo je samo pitanje vremena.

Proteklih dana članovi uprave ŽOK Bosna su, uz odobrenje porodice Sinanović, počeli zvaničnu priču oko odigravanja I Memorijalnog odbojkaškog turnira, koji bi postao tradicija.

Formiran je Organizacioni odbor, koji je odredio datum odigravanja turnira – 05.01.2019. (subota), što je tačno godina dana od dženaze i ukopa Erne Sinanović.

Organizacioni odbor je pred sebe postavio zadatak da organizira odbojkaški turnir na kojem bi učestvovale ekipe za koje je Erna nastupala tokom karijere; ŽOK POLO, OK Kula Gradačac, ŽOK Bosna, kao i jedna od ženskih selekcija reprezentacije BiH.

Pored samog odbojkaškog turnira, koji će okupiti i nekadašnje Ernine saigračice, planirane su i druge aktivnosti kojima će se na dostojanstven način odati počast pred likom i djelom najbolje sportistkinje Kalesije.

Organizacioni odbor poziva sve one koji žele dati svoj doprinos organizaciji turnira da to urade kontaktirajući upravu ŽOK Bosna Kalesija.

Također, pozivaju se i svi Kalesijci, kao i svi ljubitelji sporta, da 05.01.2019. svojim dolaskom pokažu da će lik i djelo Erne Sinanović i dalje živjeti u Kalesiji.

Više informacija o satnici događaja 05.01.2019. će biti poznato uskoro. Sve novosti oko I Memorijalnog turnira u čast Erne Sinanović možete pratiti na Facebook stranici ERNA Sinanovic – in memoriam 1982-2018.

Vezani članci

Ferguson će voditi Manchester United u reprizi fin... Legendarni menadžer sir Alex Ferguson ponovo će sjesti na klupu Manchester Uniteda i voditi tim u reprizi finala Lige šampiona iz 1999. godine protiv ...
Sutra prijevremeni izbori: Građani biraju devet na... Za sutra su zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...